Kookrubriek

‘Leuk om te experimenteren met vreemde ingrediënten’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Rika (14) woont met haar ouders en zusje in Enkhuizen. Als ze niet urenlang staat te kokkerellen, rent ze keihard over de atletiekbaan (haar favoriete onderdeel: sprint), speelt ze toneel of is ze aan het zingen of dansen. En tussendoor droomt ze van verre reizen en exotische gerechten.

‘Over een maand vliegen we met ons gezin naar Bali. Daar heb ik zó ontzettend veel zin in. Niet alleen omdat daar veel te zien valt en het lekker weer is, maar ik verheug me ook enorm op het eten. Gerechten en keukens ontdekken die ik nog niet ken, dat vind ik leuk. Ik houd er ook van om te experimenteren met vreemde ingrediënten. Ik heb bijvoorbeeld net een flesje rozenwater gekocht. Daar moet ik nog een bestemming voor vinden. Het wordt vast iets zoets want ik ben nogal een zoetekauw.'

'Omdat ik het liefst een paar keer per week cakejes, brownies, taart of andere lekkere dingen bak, experimenteer ik ook veel met bakken zonder suiker. Want erg gezond is het natuurlijk allemaal niet. Ik vervang suiker vaak door banaan of dadels, dat kan meestal prima.’

Woensdag pannenkoekendag 
‘Al zo lang als ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door koken en bakken. Toen ik klein was, bakte mijn vader vaak pannenkoeken en dan keek ik toe. Toen ik wat ouder was, mocht ik helpen met het maken van het beslag. Dat vond ik heel leuk en langzamerhand ging zelf pannenkoeken bakken en experimenteren met het recept. Zo werd het bijna altijd woensdag pannenkoekendag.'

'Voorzichtig ging ik daarna ook andere dingen proberen. Spaghetti bijvoorbeeld. Naarmate ik ouder werd, werden de recepten moeilijker en probeerde ik vaker nieuwe gerechten of baksels uit. Maar nog steeds bak ik vaak pannenkoeken. Ik zou het liefst elke dag thuis het avondeten maken, maar daar heb ik geen tijd voor.’

Verse kousenband
‘Mijn absolute toprecept is roti. Gewoon omdat ik dat zó lekker vind. Sinds kort is er in Enkhuizen eindelijk een winkel die echte kousenband verkoopt, de bonen die bij roti horen. Eerder gebruikte ik sperziebonen of kousenband uit de diepvries. Maar vers is echt veel lekkerder.

'Probeer er bij het maken van dit recept sowieso op te letten dat je lekkere, verse ingrediënten koopt, zodat je een goede basis hebt. Voor de rest is het gewoon proberen, proeven of de kruiden kloppen en hierbij vooral je gevoel en je tong gebruiken. Op die manier lukt roti bijna altijd.’

Roti à la Rika: (voor vier flinke porties)

Ingrediënten:
4 rotivellen (Bij een toko te koop. Als je ze niet kunt krijgen, kun je eventueel ook tortilla-wraps gebruiken.) 
4 kippenbouten (geen kipfilet, dat wordt droog)
8 middelgrote aardappelen
500 gram kousenband (Bij de toko en soms ook in de supermarkt te koop)
4 hardgekookte eieren
1 ui
3 knoflooktenen
Masala-kruiden (ook te koop bij de supermarkt)
2 bouillonblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 Madame Jeanette-pepertje (of een lepeltje sambal)
zout en peper

Bereidingswijze:
Snijd de uien en de knoflook fijn. Bak deze in een beetje olie en masala tot ze lichtbruin zijn en bewaar het mengsel daarna op een bord. Hak nu de kippenbouten in grove stukken. Bak de kip op een hoog vuur in een beetje olie en masala. Voeg ook een snufje peper en zout toe. Let op: de kip hoeft niet gaar te worden. Zorg er wel voor dat het vlees dichtschroeit en het een licht krokant laagje krijgt.
Schil nu de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Als de kip zo'n vijf minuten gebakken heeft, gooi je de uien en de knoflook terug in de pan. Voeg hier de tomatenpuree en het pepertje aan toe. Laat het pepertje vooral heel, anders wordt het extreem pittig. Roer dit goed door.

Dan mogen ook de aardappels erbij. Roer dit ook weer goed door. Giet er zo veel water bij dat de aardappels en de kip net niet onder water komen te staan. Voeg ook de bouillonblokjes toe, samen met een grote eetlepel masalakruiden en breng alles aan de kook. Proef het regelmatig. Als het pittig genoeg is, kun het pepertje weg halen. Te flauw? Voeg wat masala toe of een snufje zout. Het is de bedoeling dat je na een tijdje een flinke kip-kerriesmaak proeft. Wees niet bang om veel masala toe te voegen, dit geeft de echte rotismaak (en heerlijke geur).

Laat de pan minstens 1,5 uur pruttelen. Snijd dan de kousenband in stukjes en kook in die een paar minuten beetgaar. Bak het dan nog even in een wokpan. Pel intussen de gekookte eieren en bak ze ongeveer 5 minuten met een klontje boter. Doe ook hier weer een beetje masalakruiden bij. Verwarm de roti-pannenkoeken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Leg een beetje kousenband, een paar aardappeltjes met kip en een ei op de roti. Je kunt het met mes en vork eten maar het hoort eigenlijk met je handen.

Smaakt dit recept naar meer? Lees hier alle andere afleveringen van onze kookrubriek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren