Costas Vermeer genomineerd als jongere van het jaar 2016 7Days

‘Meestal zeggen ze “vieze homo”’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, vindt Costas Vermeer (16). Daarom richtte hij op zijn school een Gay Straight Alliance (GSA) op, een groep die opkomt voor iedereen op school. Of je nou homo, hetero, lesbisch, bi of transgender bent. Verdient Costas daarom de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016? Dat bepaal jij door hier te stemmen (let op: dat kan alleen vandaag nog!). Meer over Costas lees je in onderstaande reportage van april dit jaar: 

Op International Day of Silence (IDOS, 21 april 2016) vragen scholieren, door hun mond te houden, aandacht voor de gevolgen van pesten. Costas Vermeer (16) organiseerde de IDOS op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam, samen met zijn pas opgerichte Gay Straight Alliance. 7Days was bij de vergadering:

'Er wordt best wat gepest hier’, vertelt Costas. ‘Als je door de gang loopt, hoor je mensen fluisteren. Meestal zeggen ze “vieze homo”. Omdat het herhaaldelijk gebeurt, is het wel vervelend.’ Costas kwam vorig jaar uit de kast. Eerst bij zijn klasgenoten, daarna op Facebook. ‘De volgende dag wist de hele school het’, vertelt hij. ‘Ik kreeg veel aardige reacties, maar het veroorzaakte ook veel ophef. Dat vond ik wel heftig.’

Posters van de muur gerukt

Twee weken later begon hij op zijn school een Gay Straight Alliance (GSA). Dat is een groep leerlingen en docenten die opkomt voor de veiligheid van iedereen op school. ‘In onze GSA is ongeveer een derde homo, lesbisch of bi’, schat Costas. ‘De rest is hetero.’ Inmiddels bestaat de ‘harde kern’ uit negen mensen plus nog wat supporters die soms meehelpen.

In december organiseerden ze hun eerste grote actie: Paarse Vrijdag. Die dag draait om solidariteit voor homo’s, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Maar de posters en andere paarse spullen die ze hadden opgehangen, werden al snel van de muren gerukt. ‘Veel leerlingen zeiden “wat leuk” maar anderen scholden ons uit’, vertelt Costas.

Mail aan leraren

Toch beginnen ze dinsdag vol frisse moed aan hun vergadering over IDOS. Met een uitgedund clubje van zes, de rest is op studiereis. Costas laat de flyers, uitlegkaartjes en tape rondgaan die hij van homobelangenorganisatie COC heeft gekregen. Dan leest hij de e-mail voor die Shenisa (15) heeft geschreven voor de leraren, waarin ze uitlegt wat IDOS is.

'We zouden het waarderen als u in de klas kunt laten weten wat we vrijdag doen’, schrijft ze. ‘Mocht dat te veel gevraagd zijn, mogen we dan “iedereen mag zichzelf zijn” op het bord schrijven?’ De groep is blij met haar mail. ‘Precies goed van toon’, vindt Sophie (15).

Geen paars kleed

Dan volgt het plan van aanpak. Vrijdag gaan ze in de aula staan met een kraampje en uitlegkaartjes waarop de actie staat uitgelegd. Ook maken ze posters. ‘Misschien moeten we er “trek het er niet af”-briefjes bij doen’, grinnikt Zoë (15). Sophie wil liever geen tape over haar mond omdat het stinkt en ook Fabiënne (14) heeft haar bedenkingen. ‘Ik ben heel slecht in stil zijn.’

Nu nog een plan om duidelijk te maken dat IDOS om álle vormen van pesten gaat en dus niet alleen vanwege seksuele geaardheid. Het paarse kleed van de vorige actie moet in ieder geval níet in hun kraam, daarover zijn ze het eens. ‘Dat associëren ze het met Paarse Vrijdag en dan zijn we weer dat “homoclubje”.’ Gelukkig heeft iemand nog een zwart kleed liggen.

‘Je zult er nooit bij horen’

‘Kunnen we niet wat van onze eigen verhalen ophangen?’ oppert iemand. Iedereen mag één opmerking noemen die hij of zij ooit naar zijn hoofd geslingerd kreeg. De gemeenste dingen komen voorbij, zoals ‘daar is die seksverslaafde’, ‘je tanden zijn geel’, ‘je zal er nooit bij horen’ en ‘je bent een schande voor je familie’. De groep doet er lacherig over. Zij kunnen inmiddels wel tegen een stootje.

Dan worden er reacties bedacht die eronder kunnen. Onder ‘je bent lelijk’ kan ‘ik ben uniek’. Onder ‘je bent een schande voor je familie’ komt ‘ik creëer mijn eigen familie’. Maar wat moeten ze nou weer met ‘je tanden zijn geel?’ Shenisa weet wel wat: ‘mijn gebit heeft geen invloed op jouw leven.’ Dan gaat de bel. ‘Hier gaan mensen echt over nadenken!’ denkt Sophie.

Costas is een van de zeven genomineerden die kans maken op de titel 7Days Jongere van het Jaar 2016. Hier kun je op hem stemmen. Let op: dat kan alleen vandaag nog! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren