Bij de tijd

10 december: Alfred Nobel-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

10 december is de sterfdag van Alfred Nobel. Op deze datum worden ieder jaar de Nobelprijzen uitgereikt. Maar het had niet veel gescheeld of het was 13 april 1888 geweest...

Het zal je maar gebeuren: in de krant lezen dat je bent overleden, terwijl je springlevend... nou ja, de krant aan het lezen bent dus. Het overkwam de wereldberoemde Alfred Nobel op 13 april 1888. Hij schrok zich bijna écht dood. Vooral door het niet bijzonder flatteuze vervolg van het artikel. 

Testament

In zijn herdenkingsportret werd de uitvinder namelijk een ‘handelaar in de dood’ genoemd. Nobel was vooral bekend geworden door zijn uitvinding van de springstof dynamiet. Het spul bleek razend populair in de militaire wereld. Het duurde niet lang voor er in oorlogen op grote schaal gebouwen, bruggen en mensen mee werden opgeblazen. Nobel werd er schatrijk mee, maar dit was niet echt wat hij zich had voorgesteld van zijn uitvinding. Na het lezen van het artikel schaamde hij zich diep. Hij zette in zijn testament dat al zijn geld na zijn dood gebruikt moest worden voor positieve doorbraken in de wetenschap. En zo kwamen de Nobelprijzen tot stand. Ieder jaar worden wetenschappers die iets bijzonders hebben gepresteerd op hun vakgebied, beloond.

Verder onderzoek

Het heeft geholpen: wie nu aan Nobel denkt, ziet geen dynamietstaven meer voor zich, maar beroemde Nobelprijswinnaars die elk een miljoen kronen uit Alfreds nalatenschap hebben gekregen om te besteden aan verder onderzoek. Wordt-ie toch nog herdacht als een nobel mens.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wie was Alfred Nobel?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren