Bij de tijd

11 januari: Morsecode-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

11 januari is de dag waarop in een ver verleden, in 1837, morsecode voor het eerst aan het publiek werd gedemonstreerd. En de dag van vandaag waarop de redacteur van dit stukje jullie een bekentenis doet. Op het gevaar af uitgelachen te worden…

Vroeger had ik namelijk mijn eigen morsecode in gebruik. Samen met mijn broer bedacht. Hij zal een jaar of 13 zijn geweest. Ik 11.

Gouden duo
Op gezette tijden waren mijn broer en ik een gouden duo. Dan maakten we geen ruzie om onbenulligheden, maar besteedden we uren in opperste harmonie aan het omzetten van onze fantasie in werkelijkheid. Mijn broer en ik waren gefascineerd door uitvindingen. En door spannende jongensboeken en films met grootse avonturen.


Plankje, draadje, lampje
Dus toen we een keer een film zagen waarin de hoofdpersonen op een op het eerste gezicht ondoorgrondelijke manier met elkaar communiceerden, via morsecode, keken wij elkaar veelbetekenend aan. Diezelfde dag nog gingen we naar de garage waar onze vader een wirwar van restmateriaal en gereedschap bewaarde. Een schatkamer.

Samen knutselden we met batterijen en stroomdraadjes een elektrisch circuit in elkaar. Aan beide zijden eindigden de draadjes op een plankje. Daarop een stukje metaal dat je naar beneden kon drukken. Maakte je contact, dan ging het lampje op het plankje aan. Liet je los, ging-ie uit. Voilà. Ons hoogst eigenste morsecode-apparaat.


Pas op!
We installeerden de boel. Het ene plankje op mijn kamer, verstopt in een kast. De bedrading ging onder de vloerbedekking door naar de kamer van mijn broer die aldaar ook een plankje kon bedienen. Zo konden we met de deuren dicht toch communiceren. Zonder geluid te maken. En ook in het donker!

In een schriftje schreven we de betekenis van de signalen. Aan, uit, aan, uit: Pas op! Papa komt de trap op. Best nerdy, nu ik erover nadenk. Maar we hebben zelden zo veel lol gehad.

Morsecode-converter
Maar genoeg daarover. Tijd om zelf creatief met morsecode te zijn. Wil je weten hoe jouw naam eruit ziet in morse? Vul 'm in in deze converter. Hier vind je ezelsbruggetjes om het alfabet uit je hoofd te leren. En hier een snelcursus in de code.

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Hier vind je alle eerdere afleveringen van de Bij de Tijd-rubriek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren