Bij de tijd

13 mei: Spring-als-een-kikker-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Heb jij ook vaak de neiging om met grote kikkersprongen door de kamer te huppen terwijl je keihard ‘kwaak’ roept? Vandaag kun je ongegeneerd je gang gaan. Het is Frog Jumping Day!

Frog Jumping Day is een Amerikaanse feestdag waarop kikkers om het verst springen. Maar wat ons betreft kan het ook heel goed een Nederlandse feestdag worden waarop ménsen om het verst springen. Want is ons land niet de trotse drager van de bijnaam ‘kikkerlandje’? Nou dan!

In veel Amerikaanse plaatsen worden vandaag kikkerspringkampioenschappen georganiseerd. De deelnemers zijn echte kikkers, die als huisdier worden gehouden. In 1849 werd de allereerste Frog Jumping Day gehouden, in Calaveras County (Californië). De oorsprong ervan leidt terug naar het verhaal The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County uit 1865. Het is het allereerste verhaal van de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain en gaat over twee mannen die een huiskikker hebben. Zij houden een weddenschap welke kikker het verst kan springen. Maar een van de mannen belazert de boel.

Inmiddels is Frog Jumping Day uitgegroeid tot een heus kermisachtig evenement dat wel vier dagen kan duren. Er komen bandjes spelen, er zijn draaimolens en minitreintjes, er is een markt met handgemaakte producten. Bezoekers sturen kaartjes naar vrienden met de wens ‘Have a hoppy day’. Iedereen neemt een deken mee om te kunnen picknicken. En natuurlijk zijn er de springkampioenschappen waarbij kikkers onder aanmoediging van hun baasjes de grootste sprongen maken. Het huidige record dateert van 1986 en staat op naam van een kikker genaamd Rosie the Ribeter. Zij haalde met een krachtexplosie een dikke 6 meter.

Het Amerikaanse BuilderBrothers Studion maakte in 2011 een stopmotionfilm met legopoppetjes over het verhaal van Mark Twain:

The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren