Bij de tijd

13 november: Sadie Hawkins-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janna
Toepoel

Je gaat op één knie zitten, kijkt de ander recht in de ogen en vraagt: 'Wil je met me trouwen?' Dat is hoe je normaal gesproken iemand ten huwelijk vraagt.  Maar vandaag is niet normaal gesproken, vandaag is Sadie Hawkins-dag. Dat betekent dat je je geliefde tegen de grond werkt, hem bij zijn nekvel grijpt en naar het stadhuis sleept. Daar bind je hem vast, waarna je hem dwingt te trouwen. En jullie leven nog lang en gelukkig. 

In 1937 publiceerde de Amerikaanse tekenaar Al Capp de strip Lil´Abner. Deze strip ging over een meisje, Sadie Hawkins, dat samen met haar vader in een groot landhuis woont. Sadie is al 35 en nog steeds niet getrouwd. Om zijn dochter te helpen, organiseert Sadies vader een hardloopwedstrijd. 

Tackelen, vangen, trouwen
Alle ongehuwde mannen zullen van zijn landhuis naar het dorp rennen en Sadie zal hen achtervolgen, tackelen en vangen. De man die door haar gepakt wordt, moet met haar trouwen. Dankzij dit verhaal is het in Amerika traditie dat op 13 november de meisjes de jongens mee uit vragen, in plaats van andersom.

Het idee is nu natuurlijk verouderd. In 1937 was het niet erg 'damesachtig' om als meisje een jongen uit te vragen. Nu kan dat gewoon, en Sadie Hawkins-dag is daarmee een beetje achterhaald. Maar ja, zo erg is dat niet. Want als je met iemand uit wilt, werkt het misschien toch beter om dat gewoon te vragen. Lang niet iedere jongen vindt het namelijk leuk als je hem neerslaat en hem aan zijn voeten een café binnen sleurt...

Benieuwd naar meer bijzondere en bizarre dagen? Alle andere afleveringen van de Bij de Tijd-rubriek vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren