Bij de tijd

15 januari: Hoedjesdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Vandaag, op Hoedjesdag, ben je lekker snel klaar met je haar. Het is hoedjesdag, dus jij plant gewoon een grote excentrieke papegaaienhoed op je krullen. Of een wollen hoed om je tegen de winterkou te beschermen. Of een fleurige zonnehoed om daar juist tegen te protesteren.

Nederland is een hoedjesland. Vooral op Prinsjesdag vliegen de hoedjes ons om de oren. De malste exemplaren worden uit de kast getrokken.

'Is het een vogel?'
Soms zijn ze niet eens meer als hoed te herkennen. ‘Wat heb jij nou op je hoofd? Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Is het Superman?’ ‘Nee, een hoed, dat zie je toch?’

De malle hoedjes-traditie begon in 1977 toen politicus Erica Terpstra riep dat iedereen er in de Tweede Kamer altijd zo saai uitzag. Prinsjesdag is nu een soort Nederlandse hoedjesdag geworden.

Vandaag de echte hoedjesdag
Maar 15 januari is de echte nationale hoedjesdag. Dat weten de ministers alleen nog niet. Dus nu zul jij je moeten opwerpen als voorloper van deze traditie.

Trek een knalroze, kanariegeel, hemelsblauw of paarsgestippeld exemplaar uit de kast van je oma en roep je schoolgenoten op hetzelfde te doen. Eindelijk eens wat boeiends te zien op school!

Inspiratie nodig? Check deze prominenten!

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Klik hier voor het hele Bij de Tijd-archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren