Bij de tijd

15 maart: Dag van de buizerd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Vandaag is de dag van de buizerd en eigenlijk bestaat er geen steekhoudend argument om die dag ongemerkt aan je voorbij te laten gaan. Zijn we stiekem niet allemáál een beetje buizerd?

Ben jij lichtelijk sloom? En ook een tikje lui? Als we het niet dachten: typisch buizerdgedrag. De buizerd is een van de bekendste Nederlandse roofvogels, maar eigenlijk staart-ie het liefst wat voor zich uit op een paaltje in het weiland. Hij kan heus wel prooien vangen maar kiest graag voor dieren die niet al te snel bewegen. Doodgereden wild bijvoorbeeld, of een ziek konijn. Net als wij, want wie vangt, slacht en plukt zijn eigen maaltijd nu nog liever zelf dan het aan te wijzen bij de slager? In de trektijd (vergelijkbaar met onze zomervakantie) vliegen grote groepen buizerds naar warmere oorden om pas weer terug te keren als het behaaglijk is. In een natuurreservaat in Ohio (Verenigde Staten) maken ze van die terugkeer gebruik om buizerds te spotten. 15 maart is er uitgeroepen tot de dag van de buizerd. En waarom zouden we dat hier niet vieren? 

Muisjes
Leuk, maar hóe kan je een dag van de buizerd zo optimaal mogelijk benutten, vraag je je misschien af? Om te beginnen vraag je als je uit bed komt nadrukkelijk om (beschuit met) muisjes en wacht als een echte luilak tot je ouders het voor je prepareren. Daarna maak je een niet al te lange wandeling door het bos, waar ook de buizerd graag komt. Tussendoor rust je veel uit op paaltjes in het weiland, waarbij je wat in de verte staart. Je sluit de dag af met een diner zonder bestek (een buizerd heeft genoeg aan zijn klauwen en snavel). Fijne buizerddag! 

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Alle andere afleveringen van deze rubriek vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren