Bij de tijd

18 mei: Niet-te-bescheiden-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Help jij vaak genoeg je vrienden aan een goed cijfer of mooi kledingstuk zonder dat je daarvoor credits krijgt? Of schrijf jij briljante stukken over kwantummechanica op je zolderkamer die je niemand laat lezen? Dan ben je misschien wat te bescheiden voor deze wereld. Vandaag moet het anders, laat gerust de Napoleon in jezelf los!

Bescheidenheid siert de mens, maar brengt hem niet op belangrijke plekken zoals de troon. Napoleon had er niet zoveel last van, bescheidenheid. Complimenteerde iemand hem met zijn gewonnen oorlog, dan wuifde hij dat vast niet weg met een ‘ach doe niet zo mal, dat lullige veldslagje was zo gewonnen. Zeg, maar hoe gaat het met jóu?’ Nee, Napoleon kroonde zichzelf gewoon tot keizer. Dat gebeurde pas op 2 december 1804 in Parijs, maar op 18 mei in dat jaar stemde de senaat er alvast over en we kunnen dit historische feit niet vroeg genoeg herdenken! Vandaag dus. Neem een voorbeeld aan Napoleon, de keizer die klein van stuk was maar groot in zijn eigen hoofd.  

Begin een veldtocht
Hoe doe je dit? Dat kan ik jullie vertellen, want ik heb de wijsheid in pacht. Je kunt beginnen met jezelf de lof toebedelen die je verdient: ‘Zeg wisten jullie eigenlijk dat het door míj komt dat Jurre/ Bastiaan/ Anna/ Merel altijd hoge cijfers haalt?’ Ook andermans uiterlijk kun je op jezelf betrekken: ‘Vinden jullie dat jasje van Carolien mooi? Ík heb haar aangeraden dat te kopen.’ En maakt iemand een goede grap? Dan is die vast te overtreffen met een betere, gemaakt door jezelf. Verder kun je jezelf natuurlijk uitroepen tot hoofd van je gezin, stam of vriendengroep. De functie van farao der Nederlanden is helaas al vergeven, maar je kunt natuurlijk altijd een coup plegen of een veldtocht tegen Arjen Lubach beginnen.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren