Bij de tijd

23 juni: Bescherm-je-privacy-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Omdat we er vanuit gaan dat de hele wereld zit te wachten op onze 354 vakantiekiekjes, kwakken we die meestal op Facebook. Wat Facebook precies doet met die foto’s én de rest van onze gegevens? Geen idee. Tijdens een Facebook Farewell Party vandaag in Amsterdam wordt daarbij stil gestaan. Een mooie dag om je privacy eens te omarmen. 

Hoe weet Facebook dat ik vanochtend schoenen heb besteld bij Zalando? Waarom wil Facebook weten waar ik aan denk? Wat doet Facebook eigenlijk met mijn likes? Het zijn zo van die raadsels waar geen kip het antwoord op weet. Facebookcritici wijden er vanavond een heel evenement aan in Amsterdam, de Facebook Farewell Party.

Neus
Had je al je twijfels, dan is vandaag de dag om Facebook de rug toe te keren. Hop pats, wég van de vakantiefoto’s van jouw ‘vrienden’. Maar je kunt het ook wat breder trekken en er sowieso een voorzichtig dagje van maken. Zet een zonnebril op, knip of blondeer je haar en ga voor het krieken van de dag naar school. De buren hoeven immers niet te weten waar jij vandaag uithangt.

Kijk zes keer om, alsmede omhoog en omlaag voordat je welke code dan ook intoetst. En laat je vrienden en ouders vriendelijk weten dat ze eens moeten ophouden hun neus in jouw zaken te steken. Figuur X: ‘Hoe was het op school?’ Jij: ‘Dat deel ik liever niet met derden, maar bedankt voor je interesse.’ 

Over die Facebook-vrienden gesproken: hoe reageren die als jij dolenthousiast post 'dat je geslaagd bent', terwijl je niet eens eindexamen hebt gedaan? Joyce (18) nam de proef op de som.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren