Bij de tijd

24 februari: Tandenborstel-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Stel: je vindt een meisje (of jongen) leuk. Je bewondert haar al een tijdje van een afstand en vraagt haar uit. Ze slaat haar ogen naar je op, glimlacht lief, trekt haar lippen van elkaar af om iets tegen je te zeggen en... WOEAAH! Bedorven zuurkool! Kattenvoer! Ontbindende muizenkarkassen! Goddank is het tegenwoordig gebruikelijk twee keer per dag je tanden te poetsen, zodat het meisje van je dromen niet de adem heeft van de Hulk. 

Vroeger hielden mannen en vrouwen gepaste afstand. Een stijve buiging twee meter van elkaar vandaan. Uit kuisheid, denken we. Maar ondertussen wilde waarschijnlijk gewoon niemand binnen een straal van een meter in elkaars gezichtsveld komen.

Geen tandenpoetsen
Tweehonderd jaar geleden poetste namelijk lang niet iedereen zijn tanden. De stank moet niet te harden zijn geweest! 

Nou ja, we moeten niet overdrijven: er zijn altijd vooruitstrevende lui geweest die hun tanden poetsten met zand, een linnen doek, een houtje of een botje met varkensharen. Eén van de meest prominente personen in de geschiedenis, Napoleon, was erg op z’n hygiëne. Volgens de overlevering gaf hij zijn vrouw voor hun huwelijk allerlei mondverzorgingsproducten cadeau: waarschijnlijk om situaties zoals hierboven beschreven te voorkomen.

Napoleon gebruikte zelf deze tandenborstel van zilver. Foto Science Museum

Niet voor iedere simpele burger
Maar lang niet iedere simpele burger poetste dagelijks de plak van zijn gebit. De tandenborstel met nylon haren zoals we die nu kennen werd pas op 24 februari 1938 op de markt gebracht. De eerste tandpasta verscheen ook zo omstreeks die tijd. Maar toen had nog lang niet iedereen genoeg geld om die te kopen. 

Nu gelukkig wel, en dus hoef je nooit iemand af te schrikken met je slechte adem. Vier de frisse adem en poets je tanden op Tandenborsteldag vandaag op de fiets, op school, tijdens je date en op een feestje. Mooi meegenomen: volgens Amerikaanse wetenschappers hebben mensen met een schoon gebit 65% minder kans om dement te worden!

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Klik hier voor het hele Bij de Tijd-archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren