bij de tijd

27 november: Pikketanissie-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Als je aan Nederland denkt, denk je aan kaas, klompen en coffeeshops. Misschien ook wel aan tulpen, molens, hagelslag en stroopwafels. Maar weet je wat ook een écht Hollands streekproduct is? Een pikketanissie.

Het zit in een fles, het ruikt naar spiritus en je opa lust er wel pap van. Jenever is behoorlijk op z’n retour, maar nog altijd de meest gedronken sterkedrank van Nederland: we kopen jaarlijks zo’n vijftien miljoen liter van het spul. Traditioneel wordt het gepresenteerd in een tot de rand toe volgeschonken borrelglaasje. Ga je daar met je neus boven hangen, dan vraag je je waarschijnlijk af waarom mensen dit in vredesnaam voor hun lol drinken. Oorspronkelijk was dat ook helemaal niet de bedoeling: het werd gebruikt als verdovend middel bij ziekte. Vies of niet, andere landen waren kennelijk  jaloers op het Hollandse brouwsel, want er is verschillende keren geprobeerd het drankje na te maken. Wat we nu kennen als Engelse gin is eigenlijk een mislukte poging om jenever te stoken.

Op 27 november 2008 besloot de Europese Unie dat jenever alleen nog maar in Nederland gemaakt mag worden. Dat is vandaag precies zes jaar geleden. Een mijlpaal voor Hollands glorie! En een goede reden om je opa een flessie Ouwe klare cadeau te doen (als oma niet kijkt!).

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Alle andere afleveringen van deze rubriek vind je hier.

 

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren