Bij de tijd

28 juli: Veni vidi vici-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op 28 juli in het jaar 46 voor Christus werd Julius Caesar dictator in Rome. Een mooie dag om eens stil te staan bij deze dictator en zijn uitspraken. 

Toga
Gaius Julius Caesar werd in het jaar 100 voor Christus geboren in Rome. Als generaal veroverde hij enorme gebieden voor het Romeinse rijk en zo kwamen de Romeinen rond 47 voor Christus ook Nederland binnen (ze bleven er tot 400 na Christus). Ze bouwden forten en brachten taal, sieraden, wapens en nieuwe kleding zoals toga’s mee. Ook olijven, perziken, druiven en wijn hebben we te danken aan de Romeinen. Hoera! 

 

Complot
Maar kort nadat hij was benoemd tot dictator voor het leven, werd Caesar in 44 voor Christus vermoord. De leden van de Senaat waardeerden zijn bazige gedrag niet en beraamden een complot tegen hem. Ze omsingelden hem in het senaatsgebouw en staken hem dood. 

 

 

Uitspraken
Sommige uitspraken van de dictator werden beroemd en komen vandaag misschien goed van pas tijdens deze Veni Vidi Vici-dag. 

  • Veni, vidi, vici: ik kwam, ik zag en ik overwon. Dit bericht stuurde hij naar de Senaat over zijn snelle overwinning in de slag van Zela (47 voor Christus, in wat tegenwoordig Turkije is). 
  • Divide et impera: verdeel en heers! Hiermee omschreef Caesar zijn succesvolle strategie waarbij hij soldaten, verkleed als Galliërs, inzette voor plunderingen bij Gallische stammen. Daardoor raakten de Galliërs onderling verdeeld en ruzieden ze erop los. Wel zo makkelijk als je een volk wilt verslaan.   
  • Et tu, Brute?: jij ook, Brutus? Volgens sommige bronnen waren dit de laatste woorden van Julius Caesar, die hij uitsprak tegen Brutus. Hoewel hij Brutus zag als zoon, was hij een van de samenzweerders die hem neerstaken.

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Klik hier voor de eerdere afleveringen van de Bij de Tijd-rubriek. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren