Bij de tijd

29 april: Ritsdag!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Jaja, heel handig, die wasmachine, iPad, koffieautomaat en tv. Maar de béste uitvinding ooit is toch wel de rits. Denk er 'es goed over na. Hij kan omhoog en dan zit-ie dicht. En doe je ‘m naar beneden, dan is-ie open! Zulks moet gevierd worden! 

Beeld je eens levendig in dat je rits vastloopt. Waarschijnlijk neemt je hoofd al mythische proporties en tinten aan bij de gedachte alleen. Zoveel frustratie wens je je ergste vijand niet toe. Nou, er bestaat dus een tijdperk waarin men zoiets élke dag moet hebben gevoeld: de eeuwen vóór de rits. En die duurden wel tot 1851. 

Patent
In dat jaar ontving Elias Howe zijn patent op zijn ‘automatische doorlopende kledingsluiting’. Maar hij bracht het niet op de markt en miste dus de erkenning. Zo'n 42 jaar later kwam Whitcomb Judson met zijn ‘gesp-slot’, dat dienst deed als een soort ingewikkelde gesp. Judson begon een bedrijfje en ging met zijn gesp de Wereldbeurs op, zonder veel succes.

Dé rits
In 1906 kwam Giden Sundback bij zijn bedrijf werken. De technicus had de juiste kennis, vaardigheden en liefde voor zijn bedrijf om de rits te ontwerpen zoals we die nu kennen. Dat was in 1913. Het duurde nog wel tot 1923 tot het sluitertje de pakkende naam ‘rits’ kreeg.  

Namen
Mocht je weer eens verlegen zitten om namen die je in je schoolbank kunt kerven, denk dan eens aan Elias Howe of Giden Sundback. Elias Howe deed trouwens nog meer goeds voor hen die kleding dragen: de naaimachine staat ook al op zijn naam. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren