Bij de tijd

29 maart: Stop-de-waterval-dag!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De Niagarawatervallen zijn misschien wel de meest indrukwekkende waterstralen ter wereld. Maar wíst je dat ze dertig jaar hebben drooggestaan? Fijne Stop-de-waterval-dag!

Het was maart 1848. Omwonenden van de Niagarawatervallen stonden op zoals altijd, maar in plaats van het vertrouwde vallende watergeluid bleef het ijzig stil vandaag. Ze wreven de slaap eens goed uit hun ogen, kunnen we ons zo voorstellen, en keken naar de rivier. De rivier? Welke rivier? Het ding was in geen velden of wegen te bekennen! En dus viel er geen water uit de waterval.   Dat bleef zo, jaar in jaar uit. Pas dertig jaar later liet Niagara opnieuw van zich horen. Het begon met een harde brul, die gevolgd werd door een muur van water. Als vanouds krulde de watermassa zich in de rivierbedding. Niagara was terug. Hoe kon dat? Harde wind had de ijsvelden van het Eriemeer, dat water naar de watervallen brengt, verplaatst. Die blokkeerden de rivier. Dertig jaar later werd er weer wat verschoven hier en daar en kon het opgestapelde water eindelijk door de blokkade breken.

Spraakwaterval
Dat kan maar op één manier gevierd worden: zwijg vandaag in alle toonaarden! Onthoud wel wat je wílt zeggen (en schrijf het desnoods op). Aan het eind van de dag kies je een luisterend oor, kuch je eens en gooi je in één keer álle verhalen van die dag op tafel. Hopelijk is je luisteraar net zo blij met jouw spraakwaterval als de omwonenden van de Niagarawaterval destijds! 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren