insatiable

3 vragen over 'fat shaming'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
rosan
Rosan
de Vos

Gepest worden als je dik bent. Daar gaat de nieuwste serie op Netflix, Insatiable, over. Hij is pas in augustus te zien maar de trailer staat al online. Daar is flink wat kritiek op, en dat komt door het fenomeen ‘fat shaming’. Wat is dit precies? Drie vragen en antwoorden.

In de serie speelt de tiener Patty de hoofdrol. Patty heeft overgewicht en wordt daar flink mee gepest. Ze wordt dan ook ‘Fatty Patty’ genoemd. Nadat ze in haar gezicht wordt geslagen, kan ze door een kaakoperatie niets meer eten en valt ze enorm af. Van haar overgewicht is niets meer te zien en plots is ze het meest populaire meisje van de school. Critici zijn van mening dat er in de serie geen positieve wending wordt gegeven aan ‘dik zijn’.

1. Wat is fat shaming?

Bij fat shaming praat je negatief over iemand zijn overgewicht, met als doel dat iemand zich uiteindelijk gaat schamen.

2. Waarom doen mensen aan fat shaming?

Sommige mensen denken dat dit mensen zal motiveren om minder te gaan eten en meer bewegen, maar uit onderzoek blijkt dat dit juist het tegenovergesteld effect heeft. Andere mensen doen dit puur om te pesten, vaak hebben deze mensen zelf geen last van overgewicht.

3. Wat zijn de gevolgen van fat shaming?

Fat shaming komt veel voor. Dikke mensen gaan zich door fat shaming ongelukkig voelen: het heeft grote psychische gevolgen en maakt het probleem alleen maar erger.

Heb je de trailer nog helemaal niet gezien? Hieronder kun je hem bekijken:

Insatiable | Official Trailer [HD] | Netflix

Anderen lazen ook: 13 redenen voor seizoen twee van 13 Reasons Why.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren