5 april: Kurt Cobaindag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Vandaag precies 21 jaar geleden schoot Kurt Cobain zichzelf door het hoofd. Voor wie is vergeten hoe het ook alweer zat met dit grungefenomeen hier een bijspijkercursusje, zodat je vandaag met recht je schouders kunt laten hangen.

Platen
Nirvana heeft maar drie albums uitgebracht, Bleach (1989), Nevermind (1991) en In Utero (1993). De band werd opgericht in 1987 door zanger en gitarist Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. In 1990 kwam drummer Dave Grohl erbij. Met de single Smells Like Teen Spirit werd Nirvana ineens populair bij een mainstreampubliek en nam het hele grungegenre met zich mee. 

Love
Kurt Cobain ontmoette Courtney Love van de band Hole in mei 1991. In februari 1992 trouwden ze op het strand van Hawaï en in augustus 1992 kregen ze dochter Frances Bean, die vrijwel meteen werd weggehaald door de kinderbescherming. Love had in een interview toegegeven dat ze heroïne had gebruikt tijdens haar zwangerschap. Uiteindelijk kregen Cobain en Love de voogdij terug.

Dood
Op 4 maart 1994 vond Love haar man bewusteloos in hun hotel in Rome, nadat hij een overdosis kalmeringspillen en champagne had genomen. Twee weken later belde ze de politie omdat hij zich had opgesloten en dreigde zelfmoord te plegen. Op 30 maart ging hij naar een afkickkliniek, maar een dag later ontsnapte hij. Love huurde privédetective Tom Grant in om hem te vinden. Op 8 april 1994 werd Cobains lichaam gevonden door een elektricien, in zijn huis in Seattle. Naast zijn lichaam lag een hagelgeweer en een zelfmoordbrief. Hij zou op 5 april zijn overleden.

Moord?
Nog altijd zijn er mensen die geloven mensen dat Kurt Cobain werd vermoord, misschien zelfs in opdracht van Love. Zo vindt detective Tom Grant dat de zaak heropend moet worden. Volgens hem had Cobain te veel heroïne gebruikt om een trekker te kunnen overhalen, waren de laatste regels van zijn zelfmoordbrief niet door hem zelf geschreven en zouden er geen vingerafdrukken op het geweer hebben gezeten. Grant komt aan het woord in de documentaire Kurt & Courtney (1998), net als de vader van Courtney Love. Ook hij verdenkt zijn dochter. Specialisten spreken de complottheorieën tegen, maar Cobains dood blijft omgeven door een zweem van mysterie.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren