5 dingen die je moet weten over oorsuizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Je zou maar de hele dag een piep, zoem of sis in je oor hebben... Tijdens de Week van het Oorsuizen, die tot 14 februari duurt, wordt stilgestaan bij de verschillende oorzaken daarvan. 5 dingen die je moet weten over oorsuizen.

1. Wat is het?
Oorsuizen heet ook wel tinnitus: gepiep, gezoem, gesis, gefluit, gebrom in je oor dat er eigenlijk niet is. Dat kan constant zijn of met tussenpozen. Doordat het slakkenhuis in je oor beschadigd (of oud) is, krijgen de hersenen minder signalen van het slakkenhuis. Bij mensen met tinnitus draaien de hersenen daarom zelf het volume maar op.   

2. Is tinnitus gevaarlijk? 
Op zich niet, maar je kunt er wel heel veel last van hebben. Je kunt bijvoorbeeld slaapproblemen krijgen, of duizeligheid, concentratieproblemen, angst, wanhoop, hoofdpijn en depressie. 

3. Hoe vaak komt het voor?
Volgens Stichting Hoormij lopen ruim een miljoen Nederlanders ermee rond, waaronder steeds meer jongeren. 

4. Hoe kom je eraan? 
Tinnitus kan wel honderden oorzaken hebben en meestal kunnen die niet precies vastgesteld worden. Als er wél een oorzaak wordt gevonden, is lawaai vaak de belangrijkste boosdoener bij mannen. Bij vrouwen komt tinnitus vaker voor in combinatie met andere gehooraandoeningen.

Maar ook bijwerkingen van medicijnen, ziektes, een klap tegen je hoofd, erfelijke factoren of stress kunnen meespelen. Jongeren noemen vaker lawaai en stress als oorzaak, ouderen ouderdom en medicijnen of medische fouten.

5. Wat kun je ertegen doen?
Eigenlijk moet je ermee leren leven. Daar zijn praatgroepen, boeken en professionele hulp voor. Nog beter kun je het natuurlijk voorkomen, waar dat kan. Door oordoppen te dragen tijdens concerten en door je muziek niet te hard te zetten. Tijdens de Week van het Oorsuizen, die tot 14 februari duurt, wil Stichting Hoormij benadrukken dat je gehoor het waard is om te beschermen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of  neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren