Bij de tijd

5 februari: Warmetruiendag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Het draait vandaag niet om uiterlijk, maar om de verwarmingsknop. Die moet naar beneden. En daarom trek je je allerdikste (en waarschijnlijk minst flatteuze) trui aan. Je gelooft het niet, maar dat is óók een manier om het warm te krijgen.

Brrrr, de winter is op komst. Op koude dagen draaien we al gauw de verwarming wat hoger. Dat is echt iets van de laatste decennia. Vraag maar eens aan je oma hoe zij het vroeger warm hield. Denk maar niet dat alle kamers in haar tijd centrale verwarming hadden. Dikke truien, wollen dekens en met z’n allen heel dicht rond de kachel gaan zitten met een kop snert: dat was de manier om warm te worden. 

Doorstoken
Eigenlijk is het wel gek dat we dat niet meer doen. Want de fossiele brandstoffen raken op, de lucht zit vol CO2 en de poolkappen smelten.  En wij blijven maar doorstoken. Omdat we er niet over nadenken. Of omdat we zo nodig hartje winter een leuk shirtje en een panty aan willen.

Daarom stelde het Klimaatverbond in 2005 een Warme-truien-dag in. Veel bedrijven en scholen doen eraan mee. Met iedere graad die de verwarming omlaag gaat, wordt 7% energie bespaard. Een uitdaging! Hoe ver kan jullie verwarming omlaag? 

Wie-de-mooiste-trui-kan-breien
En is dat even leuk: zo’n Warme-truien-dag is een goede aanleiding voor een wedstrijdje wie-de-mooiste-trui-kan-breien. Of wie het allerlelijkste exemplaar uit de tweedehandsstapel of de kast van z’n vader weet te trekken. Of wie de meeste truien over elkaar heen aan kan trekken. En dan natuurlijk met z’n allen onder een fleecedeken spelletjes doen en warme choco drinken. Daar krijg je het toch meteen warm van?

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Klik hier voor het hele Bij de Tijd-archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren