Bij de tijd

5 januari: Mummie-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Stel dat je ziel na je dood nog iedere nacht terugkeert in je lichaam. Dan is het toch prettig als je d’r een beetje fris uit blijft zien. De Egyptenaren, die dit geloofden, deden er daarom alles aan om lijken zoveel mogelijk intact te houden. 

Speciale teams van priesters gingen de dode lichamen van hun koningen met allerlei technieken te lijf. Ze hengelden via de neusgaten de hersenen eruit en stopten die, net als de maag, longen, lever en darmen, in potten.

Verstopt in zout
Het lichaam werd tijdje in een berg zout verstopt. Dat zout trok het vocht uit het lichaam, zodat het niet meer zou ontbinden. Het lege lijf werd opgevuld met zand, klei of zaagsel en ingesmeerd met hars, teer, was en olie. Daar werden een paar lagen linnen overheen gelegd.

Priesters waren er soms wel zeventig dagen mee bezig. Maar het werkte: de gemummificeerde koning Toetanchamon is meer dan drieduizend jaar oud, maar Toets toet ziet er nog uit als een toetje.

Reconstructie van de toet van Toet. National Geographic Society

Overbeet en dikke lip
Of nou ja. Erg knap was-ie niet. Hij had een overbeet en een dikke lip. Dat konden wetenschappers op 5 januari 2005 zien toen ze 'm onder de CT-scanner legden. Dat was voor het eerst dat zoiets gebeurde. En daarom is het vandaag mummie-dag.

Voor jou zullen we het niet te ingewikkeld maken. Houd je wc-papier in de aanslag, want vandaag wikkel jij de hele dag van alles in. Je appel. Het zure gezicht van je zus. Je schoolboeken. 'Ik kan m’n geschiedenisboek niet opendoen meneer, hij is gemummificeerd!' Topsmoes. Veel plezier!

Meer lezen over bijzondere en bizarre dagen? Klik hier voor het hele Bij de Tijd-archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren