Bij de tijd

5 mei: Vier-de-vrijheid-dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Vandaag is het Bevrijdingsdag. Een bijzondere dit keer. Bevrijdingsdag is maar eens in de vijf jaar een officiële feestdag en dit jaar is het zover. Daardoor zijn veel mensen nu ook echt vrij om de vrijheid te vieren. En dan is het ook nog eens 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd.

Vandaag herdenken we dat ons land na vijf jaar van oorlogsverschrikkingen bevrijd werd door de Amerikanen, Canadezen en Engelsen. Veel andere Europese landen vieren 8 mei als VE Day, Victory in Europe Day. Maar in Nederland capituleerden de nazi’s op 5 mei 1945. Hitler had drie dagen eerder zelfmoord gepleegd in zijn bunker in Berlijn en die stad was in handen van de Russen gevallen.

Hoop
In de dagen voor de bevrijding voerden de Amerikanen en Britten voedseldroppings uit boven ons land. In een week tijd laten ze meer dan 11.000 ton aan hulpgoederen uit hun vliegtuigen vallen. Op de pakketten schrijven ze een hoopgevende boodschap: ‘Blijf naar ons uitzien. Wij komen terug.’

Ontvoerd
Hoe belangrijk hoop kan zijn als je geen vrijheid meer hebt, weet Arjan Erkel. Hij werd in 2002 ontvoerd toen hij voor Artsen zonder Grenzen in Dagestan aan het werk was. In deze deelrepubliek streden moslimrebellen uit het naastgelegen Tsjetsjenië met aanslagen en ontvoeringen om zo een eigen, onafhankelijke republiek te stichten. Erkel werd meegenomen door drie gewapende mannen en opgesloten in een ondergronds hok van anderhalf bij twee meter. Pas vijftien maanden later kwam hij vrij.

Fantaseren over vrijheid
‘De onzekerheid is het ergste’, vertelde Erkel in 2011 aan 7Days. ‘Of je er wel of niet levend uit zult komen. Soms krijg je hoop. Als je hoort praten over onderhandelingen. Maar als het dan niet doorgaat is er de teleurstelling. Dat is heel zwaar. Dan lig je alleen maar te piekeren. Toch probeerde ik telkens daar weer uit te komen. Dan ging ik heen en weer lopen. Sporten. Zingen. En fantaseren over wat ik allemaal zou doen als ik vrij zou komen. Dan zag ik voor me hoe ik mijn familie zou omhelzen.’

Vandaag kun je de vrijheid in ons land vieren door naar een van de vele bevrijdingsfestivals of één van de andere evenementen te gaan. Of door gewoon te doen wat je zelf wilt. Want dat is de ultieme vrijheid.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren