tips sinterklaasgedicht rijmen

In 5 stappen naar een sinterklaasgedicht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline
Ancona

Help! Ben jij nou eenmaal geen meesterpoëet, maar moet je wel voor vanavond nog een enigszins acceptabel gedicht uit je mouw geschud hebben? Met dit stappenplan lukt het heus. 

Stap 1. Kies een onderwerp

Als je iemand goed kent, is een gedichtje zo gemaakt. Maar als dat niet zo is, wat doe je dan? De truc is dan om één onderwerp te bedenken dat past bij de persoon voor wie je het gedicht maakt. Dat moet ook zonder overdaad aan insiderkennis wel lukken toch?

Stap 2. Zoek woorden bij dat onderwerp

Voorbeeld 1 - Voor de telaatkomer die altijd een smoesje heeft:

Woorden: brug open / lekke band / telefoon ging / tas vergeten / huiswerk thuis laten liggen / WhatsApp liep vast / spoorbomen dicht / stoplicht rood / wekker vergeten te zetten / in slaap gevallen / telefoon stond op stil / bus gemist / huissleutel kwijt 

Voorbeeld 2 - Voor de sportieveling die altijd aan het voetballen is:

Woorden: Veld / trainen / goal / buitenspel / hands / tegenstander / voetbal / afgelast / sneeuw / wedstrijd / afhakers / scoren / trainingspak / spits / verdediger / stip / sliding / ingooien / penalty / scheidsrechter / oranje

Stap 3. Verzin daar een verhaal bij

Met al deze woorden verzin je een verhaaltje. Alsof het over het leven van die persoon gaat. Bij de laatkomer kun je bijvoorbeeld een 'dag in het leven van...' beschrijven waarin alles misgaat. Overdrijven mag. Dat moet zelfs! Hoe gekker hoe beter.

Stap 4. Zet het op rijm

Nu alleen nog dat verhaaltje rijmend krijgen en klaar ben je! Het is gemakkelijk als je een ritme kiest, net als bij muziek. Een rijmschema noem je dat. Het makkelijkst is het schema AABB. Dat betekent dat de laatste woorden van de eerste en tweede zin rijmen en ook de laatste woorden van de derde en vierde zin. 

Sites als Rijmgein.nl of Rijmwoordenboek.nl kunnen je helpen met rijmen. Je typt een woord in en dan krijg je een heleboel woorden die daarop rijmen. Of nul woorden... dan is een ander woord kiezen natuurlijk slimmer.

Stap 5. Klaar?

Een zelfgemaakt gedicht is altijd leuk, ook al is het kort en klopt het hier en daar niet helemaal. Dus wees niet te streng voor jezelf. Succes!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: DIY: Zo maak je de mooiste Sinterklaasnagels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren