Kerst

7 dingen die je nog niet wist over kerst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Allll I want for christmas is youhou. Ken jij alle kersthits al uit je hoofd en hangen de ballen al in de boom? Met deze weetjes over de kerstdagen maak je je voorbereiding echt compleet.

1. Cadeautjes

Denk je aan een kerstboom, dan denk je waarschijnlijk ook aan de cadeaus die daaronder liggen. Maar waarom geven we elkaar eigenlijk zoveel? Volgens sommige mensen heeft dat te maken met een verhaal uit de Bijbel. Met kerst vieren we dat Jezus werd geboren. Vlak daarna kreeg hij bezoek van drie wijzen uit het oosten. Zij namen goud, wierook en mirre mee als cadeau. 

2. Witte laag

'Krijgen we dit jaar een witte kerst?' Die vraag hoor je vaak al aan het begin van de maand. Maar die kans is klein, want volgens het KNMI is het de afgelopen honderd jaar nog maar acht keer een officiële witte kerst geweest. Dat betekent: een laag sneeuw op beide kerstdagen in onze meteorologische hoofdstad De Bilt. Dat was zo in 1906, 1983, 1940, 1950, 1964, 1981, 2009 en 2010. 

3. Lieve Kerstman

Wil je een poging wagen om een verlanglijstje naar de kerstman te sturen? Dat kan! De kerstman heeft zijn eigen adres, in Canada. Kinderen uit dat land krijgen zelfs antwoord. Het complete adres is:
Santa Claus
North pole
HOH OHO Canada

4. Oh, Tannenbaum

Hartstikke leuk, zo'n kerstboom. Maar hoe komen we daar eigenlijk bij? Sommige mensen denken dat het begon in Duitsland. In de zeventiende eeuw kwamen mensen daar erachter dat de dennenbomen mooi groen bleven in de winter. Ze hingen er ballen in om de zon te versterken door de weerkaatsing van het licht. Andere mensen denken dat het met het Bijbelse verhaal te maken heeft. De piek staat voor de ster die de drie wijzen naar Jezus leidden en de lichtjes staan voor nieuw leven.

5. Beestjes

Haal je een echte boom in huis? Dan neem je ook een hele hoop insecten mee, die de feestdagen gezellig bij jou komen vieren. Volgens Noors onderzoek leven er wel 25.000 spinnetjes, bladluizen en andere kleine insecten in je boom. Na een paar dagen sterven ze, omdat het er te droog is.

6. En bedankt!

Jingle Bells is één van de bekendste kerstnummers en was oorspronkelijk bedoeld voor een andere feestdag: het Amerikaanse Thanksgiving. Het nummer werd in 1857 geschreven door James Pierpont en heette oorspronkelijk One horse open sleigh. 

7. Kleurig ondergoed

Is het tijd voor een nieuwe liefde? Probeer dan eens dit trucje van de Mexicanen: zij dragen rood ondergoed tijdens de feestdagen. Volgens een oude Mexicaanse traditie zorgt dat voor een nieuwe liefde in het nieuwe jaar. Kies je voor geel? Dan komt er waarschijnlijk een financiële meevaller aan.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Blijmaker #8: Kerst of De 7 fases van de decembermaand.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren