7 feelgoodfilms voor gure dagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Een handjevol verhalen die door elkaar lopen, veel ongeluk in de liefde, winter, sint- en/of kerstversiering, gênante klunzige scenes, een hysterisch gelukkige ontknoping. Hieronder een paar van zulke ik-heb-geen-zin-in-zurigheid-met-kerst-films.

1. Love Actually (2003)

Om maar meteen te beginnen met de ultieme romantische kerstcomedy... Acht mensen in Londen hebben allemaal zo hun eigen liefdesbeslommeringen. En natuurlijk komt alles uiteindelijk samen in één grote fantastische kerstontknoping. Hoogtepunt: misschien wel de gênantste scene ooit, namelijk die waarin de premier (Hugh Grant, natuurlijk) denkt onbespied een dansje te kunnen doen. Hier is-ie alvast:

2. The Holiday (2006)

Net op het moment dat je geen extra verhaallijn meer kunt zien, is daar The Holiday. Met maar twee mozaïektegeltjes die al snel samen één verhaal worden. Hoe een huizenruil tussen twee behoorlijk trieste vrouwen (gespeeld door Cameron Diaz en Kate Winslet) nogal wat leven in de brouwerij kan brengen… Als je na het zien van deze film geen zin hebt in kou, kerst en warm onder een dekentje binnen zitten met leuke mensen, dan houdt het op.

3. Bridget Jones (2001, 2004)

Renée Zellweger toen ze er nog uitzag als Renée Zellweger. Schattig rond, met guitige spleetoogjes en een nogal onhandige aard. De verfilming van het eerste Bridget Jones-boek, Bridget Jones’s Diary, gaat over de gelijknamige hoofdrolspeelster die nogal stuntelt in de liefde en is licht gebaseerd op Pride & Prejudice van schrijfster Jane Austen. Grappig, winters en hartverwarmend. Ook het tweede deel (The Edge of Reason, 2004) zorgt voor prima grappig en romantisch vermaak, maar het haalt het niet bij het eerste. Hier alvast het vrij legendarische moment waarop Bridget en Mark elkaar voor het eerst ontmoeten:

4. Vooruit: Bridget Jones's Baby (2016)

Bridget is de veertig inmiddels gepasseerd en wederom vrijgezel. Ze heeft zich dus maar gestort op haar carrière en haar leven lijkt best op rolletjes te lopen. Tot ze zichzelf weer hopeloos in de nesten werkt. Na een nacht in een festivalyurt met een woest aantrekkelijke vreemdeling, opgevolgd door een nieuwe ‘ontmoeting’ met oude liefde Mark Darcy, blijkt ze zwanger. Van wie de baby is? Dat weet geen mens. Het levert een boel hysterie op, die je regelmatig aan het grinniken krijgt. De paar scènes die net een tikkeltje over de top zijn, zoals de wilde rit in het pizzabezorgwagentje, nemen we maar op de koop toe. Zeer kerstig.

5. Alles is Liefde (2007)

Nog zo’n mozaïekfilm als Love Actually (met verschillende verhaallijnen door elkaar dus). Een geslaagd exemplaar van Nederlandse bodem. Als Sinterklaas ineens vlak voor de intocht het loodje legt, moet de wat stugge Jan zijn rol overnemen. En verder zijn er heel veel mensen aan het worstelen in de liefde. Op een grappige, innemende manier. Vermoedelijk toch wel de meest geslaagde Hollandse variant op de nummer 1 in dit rijtje.

​6. Alles is Familie (2012)

Tsja. Als je Alles is Liefde noemt, dan kan de opvolger ook niet echt ontbreken. 'Ergerlijke, herkenbare familiesituaties, messcherpe dialogen en heel veel meligheid. Deze romantische komedie heeft alles in zich om net zo’n kaskraker te worden', schreef onze filmrecensent Nathalie Strijker ooit. Nou, dat werd-ie ook, hij kwam terecht in de top 10 van best bezochte Nederlandse films in dat jaar.

7. Serendipity (2001)

Jonathan en Sara ontmoeten elkaar tijdens hun zoektocht naar kerstcadeautjes voor hun geliefden. Het wordt nogal gezellig. Bij het afscheid besluit Sara het daarbij toch echt te laten. Voorlopig, want als ze echt voor elkaar bestemd zijn, dan brengt het lot ze toch weer samen? Jaren laten zijn ze allebei op het punt om te gaan trouwen. En dan komt inderdaad dat lot weer om de hoek kijken. Ultiem romantisch en uitermate kerstig.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren