Schooltips

7 gouden presentatietips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Na die grondige voorbereiding, moet je dan toch echt voor de klas. Maar als je deze gouden presentatieregels kent, kan je spreekbeurt niet anders dan een succes worden.

1. Wacht tot iedereen stil is en begin dan je verhaal. Praat niet te snel, en haal rustig adem. Gaan niet ratelen, laat af en toe een stilte vallen.

2. Handen zijn knap lastig tijdens een spreekbeurt. Want waar laat je ze? Maak een spiekbrief met steekwoorden erop en houd die vast. Gebruik je handen om dingen aan te wijzen (ga niet staan frunniken, steek ze niet in je zakken en ga zeker niet met je armen over elkaar staan).

3. Begin je verhaal met iets luchtigs: een grap, of een vraag aan de klas. Dat breekt de spanning.

4. Zoek oogcontact met je klasgenoten. Praat steeds tegen verschillende leerlingen. Als je het eng vindt om mensen aan te kijken, kijk dan over de hoofden heen, maar nooit naar de grond of naar buiten!

5. Neem de tijd om af en toe op het bord of op je spiekbrief te kijken. Zo vergeet je niets en raak je niet in de war.

6. Neem altijd iets mee om te laten zien. Het maakt niet uit wat het is. Als je iets wilt doorgeven in de klas, doe dat dan na je spreekbeurt. Doorgeven zorgt namelijk voor rumoer in de klas en dat leidt af.

7. Betrek je publiek - de klas - bij je verhaal. Bedenk bijvoorbeeld een quiz over je onderwerp. Het maakt je spreekbeurt levendig en bovendien is de aandacht even van jou afgeleid. Kun je mooi op adem komen!

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten