7x kijken

7 keer dierenhorror in films

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

We blijven nog heel even hangen bij het thema dodelijke dieren. Hoe klein de kans ook is dat jij ten prooi valt aan haaien, slangen of andere enge beesten, ze blijven voer voor nachtmerries. En horrorfilms. DISCLAIMER: sommige van de onderstaande trailers alleen al zijn best eng en/of licht misselijkmakend.

1. Jaws (1975)
De films mogen dan stokoud zijn, nog steeds zal iedereen weten waar je het over hebt als je Jaws zegt. En de meesten zullen ook in staat zijn de filmposter te omschrijven: een dikke vette haai die naar zijn prooi aan het wateroppervlak schiet, zijn bek al een beetje open, met een onheilspellende rij tanden. 
Dat is ook meteen het plot van de film: een gigantische witte haai maakt de kust van een klein stranddorp onveilig. Een politiechef, een plaatselijke visser én een onderzoeker openen de jacht. De film viel in de smaak en won drie Oscars. Dat kun je trouwens niet zeggen van zijn drie opvolgers. Die werden door critici en publiek afgemaakt met de laatste, Jaws: The Revenge, als absoluut dieptepunt. 

 

Jaws Official Trailer #1 - Richard Dreyfuss, Steven Spielberg Movie (1975) HD

2. The Birds (1963)
Een absolute klassieker, dit meesterwerk van Alfred Hitchcock. En zoals de titel al doet vermoeden, zijn hier moordlustige vogels de boosdoeners. Wie wel vaker thrillers van de inmiddels overleden sterregisseur heeft gezien, Psycho bijvoorbeeld, weet wat-ie kan verwachten. En anders geeft de onderstaande trailer - waarin de groep kwaadaardige kraaien een schoolklas te grazen neemt - een goed beeld. Hitchcock maakte trouwens ook een grappige (helaas niet ondertitelde) introductie die je hier kunt terugkijken.

 

Crows Attack the Students - The Birds (6/11) Movie CLIP (1963) HD

3. Tarantula (1955)
In deze stokoude horrorfilm ontsnapt een spin uit een laboratorium waar geëxperimenteerd wordt met groeihormonen. Nou ja, je snapt dan ongetwijfeld al waar het heen gaat. Een spin met de omvang van een fors huis maakt de buurt onveilig. Mocht je verbaasd zijn over hoe levensecht dat dier eruitziet, voor een film uit de jaren vijftig: dat is simpel te verklaren. De spin in de film was een levensechte, die gefilmd werd terwijl hij in een miniatuurlandschap rondscharrelde. Hij werd wanneer nodig met lichte dwang de goede richting op geblazen.
 

Tarantula Official Trailer #1 - Nestor Paiva Horror Movie (1955) HD

4. Arachnophobia (1990) 
‘They bite?’ ‘They kill, Mr. Manley, in sufficient numbers.’ Een gigantische spin wordt per ongeluk in een lijkkist vanuit de Zuid-Amerikaanse oerwouden naar de VS vervoerd, waar hij de liefde bedrijft met een spin van Amerikaanse bodem. Hun kinderen blijken kleine harige moordmachines. Arachnophobia is een van de gruwelijkste spinnenfilms die je kunt kijken. Wat je vooral niet moet doen als je angst voor de harige creaturen groot is.
 

Arachnophobia (1990) Theatrical Trailer

5. The Ghost and the Darkness (1996)
Gebaseerd op feiten, deze leeuwenthriller die een Oscar voor ‘beste geluidsmontage’ in de wacht sleepte. Aan het eind van de achttiende eeuw doodden twee leeuwen 35 mensen in negen maanden. Ze werden ‘the Ghost’ en ‘the Darkness’ gedoopt. Een bruggenbouwer (Val Kilmer) en een jager (Michael Douglas) gaan naar ze op jacht. ‘Lions don’t do this… … They’re doing it for the pleasure.’
 

The Ghost and The Darkness - Trailer

6. Anaconda (1997)
‘When you can’t breathe, you can’t scream.‘ De crewleden van een filmploeg reizen door de Amazone als ze worden gekidnapt door een jager. Hij dwingt hen mee op zoek te gaan naar de grootste en meest dodelijke slang op aarde. Onder anderen Jennifer Lopez en Owen Wilsen speelden in deze film, die overigens niet al te beste recensies kreeg. Net als Jaws kreeg hij drie sequels. En net als bij Jaws kregen die alleen maar steeds slechtere kritieken.
 

Anaconda (1997) Official Trailer #1 - Jennifer Lopez Movie HD

7. Devil Dog: the Hound of Hell (1978)
Hondenhorror mocht in dit lijstje dus ook niet ontbreken. Want als je naar onze dodelijkste-dieren-lijst kijkt, vind je de hond in de top vijf. Alleen dan vooral omdat het dier hondsdolheid kan overbrengen. In de cultfilm Devil Dog: the Hound of Hell is dat niet helemaal wat er aan de hand is. Een ogenschijnlijk onschuldige, schattige hond blijkt daar de duivel in vermomming te zijn.
 

Devil Dog: Hound of Hell Trailer

Smaakt zo'n lijstje filmtips naar meer? Alle eerdere afleveringen van de Filmrol-rubriek vind je hier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten