7x kijken

7 keer typisch Tim Burton

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Sprookjesverhalen vol spierwitte gezichten en gitzwarte ogen. Mysterieuze en angstaanjagende maar aandoenlijke buitenbeentjes. Johnny Depp. Wie films van Tim Burton gezien heeft, ziet veel parallellen. Donderdag verschijnt zijn iets minder eigenaardige Big Eyes, een waargebeurd verhaal over de grootste kunstfraude van de vorige eeuw. Met in de hoofdrol: enorme zwarte ogen. Dat dan weer wel. Hier zeven films die typisch ‘Burton’ zijn.

1. Edward Scissorhands (1990)
Zelden zag je zo’n getalenteerd heggenknipper als Edward (Johnny Depp). Deze angstaanjagende maar oh zo lieve creatie van een zonderlinge professor ziet eruit alsof hij nog nooit van zijn leven een vitamientje heeft gegeten. Voordat zijn schepper hem twee heuse handen kan geven, sterft hij. Edward blijft alleen achter, met vlijmscherpe scharen in plaats van vingers.  Een vrouw in het nabijgelegen dorp ontfermt zich over hem. Een prachtig en onroerend kunstwerk dat naast een berg andere prijzen nogal terecht een Academy Award in de wacht sleepte voor beste make-up. Online wemelt het trouwens van de Edward Scissorhands make-up-tutorials, mocht je nog zoeken naar een carnavalskostuum.

 

Edward Scissorhands (1990) - Trailer (HD/1080p)

2. Charlie & The Chocolate Factory (2005)
Het is niet de eerste keer dat deze film opduikt in deze rubriek en vermoedelijk ook niet de laatste. De Tim Burton-verfilming van Charlie & The Chocolate Factory - waarin de straatarme Charlie een rondleiding door de mysterieuze chocoladefabriek van eigenaar Willy Wonka wint - is een bizarre, hysterische en hongeropwekkende lust voor het oog. Johnny Depp (jawel, wederom) is de perfecte Wonka en hét symbool van die zo vreselijk herkenbare Burton-stijl: merkwaardig, met lijkbleek gezicht en dikke vette zwarte ogen. Eigenlijk zegt het onderstaande korte fragment genoeg. ‘Good morning starshine. The earth says hello!’
 

Good Morning Starshine, The Earth Says "Hello!"

3. The Nightmare before Christmas (1993)
‘Forgive me mr. Claws. I’m afraid I’ve made a terrible mess of your holiday.’ In Halloween Town is het elk jaar vaste prik. Voor het enge verkleedfeest komen alle monsters in actie om iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Pompoenkoning én skelet (wit gezicht en zwarte ogen: check) Jack Skellington ontdekt tijdens een ommetje op dezelfde avond de veel lieflijkere Christmas Town. Kerst, dat wil hij ook. Alleen: zijn medemonsters hebben weinig verstand van kerstfeestjes vieren. Een hysterisch stop-motion-sprookje bomvol Burton-kenmerken. 
 

(Original 1993) The Nightmare Before Christmas Trailer

4. Corpse Bride (2005)
Nog een stop-motion, weer die monsterlijke, bleke doch o zo schattige karakters. Victor (de stém van Johnny Depp) staat op het punt te gaan trouwen. Tijdens de oefenceremonie krijgt hij een black-out en vlucht hij weg. In een diep donker bos slaat hij aan het oefenen op zijn speech. Maar als hij de trouwring plotseling heel per ongeluk ineens om de vinger van een vrouwelijk lijk hangt, zijn de rapen gaar. Ineens zit Victor in het land van de doden, opgescheept met een lijk als splinternieuwe bruid. ‘Isn't the view beautiful? It takes my breath away. Well, it would if I had any.’
 

Corpse Bride Trailer

5. Sleepy Hollow (1999)
Maar natuurlijk, weer een hoofdrol voor Johnny Depp. Eind achttiende eeuw, de jonge politieagent Ichabod Crane arriveert in het spookachtige dorpje Sleepy Hollow. Hij moet de onthoofding van drie mensen onderzoeken. Volgens dorpelingen zijn de hoofden van de slachtoffers meegenomen door een geestverschijning zónder hoofd. Crane gelooft er niks van. ‘There is no Horseman, never was a Horseman, and never will be a Horseman’. Maar het duurt niet lang voordat hij van zijn geloof valt. De duistere film won een Oscar en tientallen andere prijzen. Let op: Sleepy Hollow is eng en er sneuvelen nogal wat mensen in. Hij kreeg dus de rating 16+.
 

Sleepy Hollow - Trailer

6. Frankenweenie (2012)
Nee maar, op de valreep dan ook nog een exemplaar zonder Johnny Depp! De nieuwste stop-motion van Burton, en de eerste die helemaal zwart-wit is. Het aandoenlijke buitenbeentje Victor gebruikt een experiment om zijn dode hondje Sparky weer tot leven te wekken. En dat heeft nogal wat onverwachte en bizarre gevolgen. Van Frankenweenie, losjes gebaseerd op het beroemde verhaal van Frankenstein, maakte Tim Burton trouwens in 1984 ook al een (korte) film. 
 

Frankenweenie Trailer

7 Alice in Wonderland (2010)
Heel veel kenmerken van een klassieke Tim Burton, maar wel met een wat tegenvallend resultaat. Alice in Wonderland is niet de sterkste uit zijn repertoire. ‘Best leuk’ is een passend oordeel. Over het verhaal hoeven we vermoedelijk weinig meer te vertellen. Dat ook hierin Depp weer de hoofdrol speelt dúrven we nauwelijks meer te zeggen. Maar dat hij terecht twee Oscars voor beste kostuumontwerp én art direction won, want daar zullen de meesten het wel over eens zijn: de film is, typisch Burton, wél een lust voor het oog. 
 

Alice in Wonderland - New Official Full Trailer (HQ)

In 7Days van afgelopen vrijdag lees je de recensie van Big Eyes. Geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via de app van MagZine.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten