7 redenen waarom Pokémon GO ‘uit’ zou zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Het was dé app van de zomer van 2016: Pokémon GO. Toch lijken veel spelers amper twee maanden na de officiële release alweer klaar met de app. Het aantal gebruikers is nog hoog, maar duikt omlaag. De spelers die het nog wel spelen, doen dat minder lang. Waar ligt dat aan?

1. (Mobiele) hypes gaan sneller voorbij


Op je telefoon vechten allerlei apps constant om jouw aandacht. Volgens cijfers van de Amerikaanse site Bloomberg weet Pokémon GO steeds minder de aandacht van de spelers te trekken. Het aantal Pokémon GO-spelers is sinds half juli gezakt van 45 miljoen naar minder dan 30 miljoen. Dat is nog steeds veel, maar de daling is opvallend snel.

Ook wordt er via Google veel minder gezocht naar Pokémon GO, viel de Washington Post op. Pokémon GO gaat harder achteruit dan vorige game-hypes, zoals Farmville in 2010. Waarschijnlijk ontdekken mensen sneller iets nieuws.

2. Pokémon GO trok veel niet-gamers

Veel mensen die Pokémon GO speelden, waren geen hardcore gamers of echte Pokémon-fans. Sterker nog, sommige spelers hadden vóór deze app nog nooit gehoord van de digitale monsters. Leuk dat zoveel mensen het speelden, maar dit soort spelers haken eerder af.

3. Bugs, bugs, bugs

De Three-step bug. Eerst zag je één, twee of drie voetjes onder Pokémon, afhankelijk van hoe dichtbij ze waren. Daarna zag je overal drie of juist geen voetjes, waardoor je nooit wist hoe dichtbij de beestjes zaten.

Nee, we bedoelen niet een overdaad aan bug-Pokémon als Weedle en Caterpie, maar aan foutjes. Met name rondom de lancering had Pokémon GO last van veel problemen. De belangrijkste was de three step-bug, waarmee werd bedoeld dat het systeem waarmee je Pokémon kon vinden niet werkte. En dat is nou net het belangrijkste doel van het spel. Het zal de makers flink wat spelers hebben gekost, ook al hebben ze de bug inmiddels (deels) verholpen.

4. Vroege piek


Ook de gameplay van Pokémon GO nodigt niet echt uit om lang door te spelen. In het begin gaat alles razendsnel: je komt veel nieuwe Pokémon tegen, je level schiet als een bezetene omhoog en je krijgt de hele tijd nieuwe items. 

Rond level 20 verandert dat. Je hebt opeens bergen experience nodig om hogerop te komen - voor het hoogste level, level 40, heb je vijf miljoen exp-punten nodig -  en nieuwe Pokémon vind je nauwelijks meer (behalve op hotspots zoals Kijkduin). De beste bron om nieuwe Pokémon te krijgen is op dat moment eitjes gaan ‘uitbroeden’ door twee, vijf of tien kilometer per ei te lopen. Daar lijken niet alle spelers zin in te hebben. 

5. Betalen om verder te komen


Om snel vooruit te gaan in Pokémon GO, moet je betalen. In de winkel in het spel kun je met Pokécoins Incubators kopen om eieren uit te broeden of Lure’s en Incense om meer wilde Pokémon aan te trekken. Je kunt tien Pokécoins verzamelen door een gym te beheren, maar daarmee kun je nog weinig beginnen. Als je veel Pokécoins wilt krijgen, zal je die met echt geld moeten kopen. Dat doen de meeste spelers niet. 

6. Saaie gevechten


Nog een gameplay-probleem: de gym-gevechten zijn niet uitdagend. Je kunt een gym claimen door de beheerders te verslaan in oersaaie gevechten. Het komt neer op als een bezetene op je schermpje drukken, in de hoop dat je nét sterker bent dan de tegenstander. Het is niet gebaseerd op kunde, dus kun je er ook niet beter in worden. Geen reden om daar veel tijd in te stoppen dus.

7. ‘Slechts’ 142 pokémon


Je kunt in Nederland in Pokémon GO 142 verschillende Pokémon tegenkomen. Dat lijkt veel, maar zoals gezegd kom je al snel nog maar weinig nieuwe Pokémon tegen. En dat terwijl er in totaal 721 Pokémon bestaan! Misschien een idee om een aantal van die overige 579 beestjes in het spel te introduceren?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren