7x kijken

7 series met een politiek tintje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

De vlag mag uit. In februari kun je gaan zitten voor het derde seizoen van Netflix’ hitserie House of Cards. Een goed moment voor een rijtje ‘politieke series’. Want die hoeven dus niet saai te zijn. Integendeel.

1. House of Cards
De machtswellustige politicus Frank Underwood werkt zijn weg omhoog in het Witte Huis en rust niet voor zijn ultieme doel bereikt is: president van Amerika worden. De ‘devil in disguise’ gaat over lijken om daar te komen. En zijn vrouw Claire (Robin Wright, die voor haar rol een Golden Globe kreeg) doet ook een aardige duit in het zakje. De serie is een van de grootste successen die Netflix tot nu toe heeft geproduceerd en sleepte een hoop prijzen in de wacht. Als je House of Cards hebt gezien, is het moeilijk om je Kevin Spacey ooit nog in een andere rol voor te stellen. En om ooit nog zonder wantrouwen naar het Witte Huis te kijken. Zou dat in het echt ook bijna uit z’n voegen barsten van het gekonkel?
 

Netflix Original Series House of Cards - Trailer - HD

2. Parks & Recreation
‘Dear frozen yogurt. You are the celery of desserts. Be ice cream or be nothing. Zero points.’ Zomaar een van de honderden briljante quotes van Ron Swanson, met stip het grappigste personage uit deze serie die al zes seizoenen telt. Parks & Recreation draait om de hilarische medewerkers van de gelijknamige afdeling bij de plaatselijke gemeente van Pawnee, een bijzonder onbeduidend stadje in de Amerikaanse staat Indiana. De serie is gemaakt door de lieden die ook achter de Amerikaanse versie van The Office zitten. Dezelfde opnametechniek wordt gebruikt: het lijkt alsof je kijkt naar een documentaire, waarbij de personages zich ook regelmatig tot de camera wenden. En ook al is-ie (onterecht) nooit zo’n grote hit geworden als The Office, het is een dikke vette aanrader voor liefhebbers van het genre.
 

Parks and Recreation Series Trailer - Season 2 on DVD

3. Borgen
Een realistisch kijkje in de politieke keuken van Denemarken. Dat is Borgen. Als kijker volg je Birgitte Nyborg, die ‘statsminister’ (Deens voor premier) wordt. De politieke spelletjes, het effect op haar huwelijk en de relatie met haar tienerdochter en jonge zoontje en de invloed van media zijn erg geloofwaardig. Niet voor niets kreeg de serie verschillende internationale prijzen en werd hij zelfs genomineerd voor een Emmy. Nadeel: de hele serie is in het Deens. Voordeel: hij was in Nederland enorm populair, dus een versie met Nederlandse ondertiteling is zo gevonden.
 

Borgen - Season 1 Trailer

4. The West Wing
Relatief een oudje, deze serie die liep van 1999 tot 2006. Hij draait om de fictieve Amerikaanse president Jet Bartlet (Martin Sheen) en zijn medewerkers in het Witte Huis. En als je een serie moet beoordelen op het aantal prijzen dat-ie in de wacht sleepte, is dit er duidelijk een die je toch uit de mottenballen moet halen. Hij won onder meer twee Golden Globes, 26 Emmy’s en zes Screen Actors Guild Awards. Grappig detail: Rob Lowe speelt de hoofdrol van Sam Seaborn in The West Wing. En ook in Parks & Recreation (hierboven) duikt hij op als overheidsmedewerker. Zij het dan in een rol van een wel heel andere aard.
 

West Wing Presidential Debate

5. Veep
Moeizaam, dat is de relatie tussen vicepresident Selina Meyer en de Amerikaanse president. In HBO-sitcom Veep (afgeleid van VP, afkorting voor vice-president) worstelt Meyer met miskenning, onzekerheid en machteloosheid. Ze krijgt steun van haar assistenten, zoals Amy, zelfbenoemd 'probleemoplosser, kwestiebehandelaar, onzekerheidsverwijderaar, gewetenonderzoeker, gedachtedenker en allround allesdoener.' Amy's beschrijving van haar eigen taken is bijna net zo lang als de lijst prijzen die Veep heeft gewonnen, waaronder vier Emmy's. Volgend jaar begint het vierde seizoen.
 

Veep: Season 1 - Trailer #1 (HBO)

6. Scandal
‘Dirty little secrets always come out.’ Nadat ze jaren werkte als hoofd communicatie van Amerikaanse president, begint Olivia Pope haar eigen bedrijf. Ze bouwt een team van deskundigen om haar heen. De missie: klanten – niet zelden politici - beschermen tegen reputatieschade. De serie, waarvan inmiddels vier seizoenen zijn gemaakt, is met name een hit onder vrouwen. Niet zo gek als je bedenkt dat hij van dezelfde makers is als Grey’s Anatomy en Private Practice.
 

Scandal Season 1 Trailer - Samsung Seasons

7. Spin City
Burgemeester Winston: ‘Kijk uit het raam, Mike, we besturen de mooiste stad ter wereld.’ Mike: ‘Dat is New Jersey, sir.’ Nee, Randall Winston, burgemeester van New York, is niet de slimste. In sitcom Spin City volg je Mike (en later zijn opvolger Charlie), leider van het PR-team van de burgemeester. De serie bestaat voornamelijk uit het herstellen van kolderieke miskleunen van de burgervader, bizarre liefdessituaties en de tamelijk bijzondere collega’s van Mike. Bijvoorbeeld de oversekste Stuart, de homofiele Carter of de kluns Paul. Ongetwijfeld een voltreffer voor fans van ziekenhuissitcom Scrubs, want de maker van die serie is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor Spin City.

Spin City: Seasons 1-3 - DVD Trailer

Benieuwd naar meer lijstjes film- en serietips? Je vindt ze hier.
 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten