7 trucs om slimmer te Facebooken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Denk jij dat je Facebook van haver tot gort kent? Mis! Voor wie één keer goed in z'n instellingen duikt, gaat een wereld open. Hoe kun je bijvoorbeeld die irritante Candy Crush-verzoeken uitschakelen en wat als je nog op een andere computer staat ingelogd? Zeven tips. 

1. Video's niet meer automatisch afspelen
Vind je al die bewegende beelden in je timeline maar irritant? Je kunt ze ook standaard uitschakelen. Klik in de Facebook-app op de drie streepjes rechtsonder en ga bij 'instellingen' naar 'accountinstellingen'. Ga dan naar 'video's en foto's' en kies bij 'automatisch afspelen' voor 'video's nooit automatisch afspelen'. 

facebook tips trucs tools instellingen

facebook tips trucs tools instellingen

2. Verjaardagsmeldingen uitschakelen
Word je de hele dag doodgegooid met het feit dat Pietje of Marietje jarig is? Schakel de meldingen uit: kies bij 'accountinstellingen' uit tip 1 voor 'meldingen'. Scroll naar verjaardagen' en schakel deze uit. Maarre, vergeet de jarige job in kwestie niet te feliciteren.  

facebook tips trucs tools instellingen meldingen verjaardag uitschakelen

3. Candy Crush- en andere gameverzoeken uitschakelen
Word voor eens en altijd verlost van misschien wel de grootste Facebook-ergernis: verzoekjes om Candy Crush, FarmVille of een ander spel te spelen. Ga hiervoor naar 'meldingen' uit tip 2, dan naar 'mobile' en scroll naar beneden: schakel 'verzoeken van vrienden via apps'  uit.

facebook tips trucs tools instellingen

4. Geen enkele post missen van persoon/pagina X of Y
Toegegeven: een beetje stalkerig is dit wel. Maar door de algoritmes van Facebook zie je vaak lang niet alle posts van je idool, crush of nog altijd razend interessante ex. Wil je zeker weten dat je geen enkele update van iemand of iets mist? Geef hem of haar 'voorrang': ga bij 'instellingen' in het menu rechtsonder naar 'voorkeuren nieuwsoverzicht' en klik op 'geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien'. Je kunt jouw favoriete figuren herkennen aan een sterretje in dit menu en bij hun posts in jouw nieuwsfeed.

facebook tips trucs tools instellingen

De échte creeps kunnen trouwens op de profielpagina van X of Y op het Vrienden-vinkje klikken en in het menu dat verschijnt op 'meldingen' klikken. Zo krijg je direct een notificatie als X of Y iets van zich laat horen. 

facebook tips trucs tools instellingen

5. Stiekem je relatiestatus aanpassen
Gaat jouw break-up (of juist nieuwe relatie) niemand iets aan, maar wil je toch echt je relatiestatus updaten? Ga op je profielfoto in je browser (dus niet de app) naar 'info' en vervolgens 'familie en relaties'. Begin met het bewerken van je relatie, maar klik als eerste op het pijltje rechts van 'vrienden' en kies voor 'alleen ik'. Nu kun je je relatiestatus veranderen zonder dat iemand daar een melding van krijgt. Behalve je nieuwe geliefde, als je hem of haar erin tagt, natuurlijk.

facebook tips trucs tools instellingen relatiestatus aanpassen onopvallend niet zichtbaar

6. Van een afstandje uitloggen op de schoolcomputer/de campingcomputer in Frankrijk/de smartphone van je beste vriend
Best confronterend: zien op hoeveel apparaten en browsers jij nog steeds staat ingelogd. Ondergetekende kwam tot een pijnlijke 13. Je kunt op afstand uitloggen door bij 'accountinstellingen' uit tip 1 naar 'beveiliging' te gaan en op 'actieve sessies' te klikken. Door op het kruisje te klikken, kun je ze één voor één beëindigen.

facebook tips trucs tools instellingen op afstand uitloggen

7. Een post later nog eens bekijken
Handig tijdens het oeverloos scrollen door je newsfeed: een post opslaan om later nog eens te bekijken. Klik op het V'tje rechtsboven in de post en klik op 'link opslaan'. Wil je 'm er weer bij halen, klik dan op de menuknop rechtsonder in de Facebook-app, klik op 'meer', scroll naar 'nog meer' en kies voor 'opgeslagen' voor het overzicht. 

facebook tips trucs tools instellingen artikel opslaan later teruglezen

Nog één tip, om het af te leren: hoe herken je een nepprofiel? Dat staat hier uitgelegd.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren