7x kijken

7 ziek-zijn-films

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Toegegeven, er zijn gezelligere onderwerpen te verzinnen voor de 7x-kijken-rubriek. Maar de laatste tijd verschijnen er wel heel veel geslaagde films met een heftige ziekte als thema. The Theory of Everything, die sinds deze week draait, krijgt de absolute nummer 1-notering.

1. The Theory of Everything (2014)
De film was in Nederland nog niet uit toen hoofdrolspeler Eddy Reymane in de VS al een Golden Globe kreeg voor zijn geniale vertolking van Stephen Hawking: de wereldberoemde wetenschapper die lijdt aan spierziekte ALS. Gisteren werd bekendgemaakt dat de film ook nog is genomineerd voor vijf Oscars. In The Theory of Everything volg je het verhaal dat zijn eerste vrouw Jane (Felicity Jones) over hem en hun leven samen schreef. En jeminee, wat een juweel van een film is het geworden. Als geen van beide hoofdrolspelers een Oscar in de wacht sleept, eten wij onze hoeden op. 

 

The Theory of Everything - Official Trailer (Universal Pictures) HD

2. Dallas Buyers Club (2014)
De naam zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. In 2014 was Dallas Buyers Club een van de grote winnaars bij de Oscars. De prijzen voor beste acteur (Matthew McConaughey), beste mannelijke bijrol (Jared Leto) en beste make-up gingen allemaal naar de film over Ron Woodroff, een redneck die aids krijgt. In plaats van te gaan treuren, stort Ron zich volledig op zijn ziekte: welke medicijnen werken, waar kan ik ze krijgen? In de VS blijkt dat niet simpel en dus besluit hij medicijnen vanuit Mexico te gaan smokkelen. Uiteindelijk zet hij, samen met transgender Rayon (Leto), de Dallas Buyers Club op voor andere aidspatiënten. Wederom waargebeurd en daardoor extra bijzonder.

Dallas Buyers Club trailer NL - 23 januari in de bioscoop

3. Philadelphia (1993)
‘No one would take on his case... until one man was willing to take on the system.’ De oudste film in de rij, maar met z’n tientallen prijzen waaronder twee Oscars (voot beste acteur en beste filmlied) een bekroonde klassieker. Zie hier de indrukwekkende overwinningsspeech van Hanks tijdens de Oscaruitreiking. Andrew Beckett (Tom Hanks) is een homoseksuele advocaat met aids. Het kantoor waar hij werkt, ontslaat hem met een dubieuze reden. Beckett klaag zijn werkgever aan. Zijn homofobe advocaat Joe Miller (Denzel Washington), die in eerste instantie weinig trek heeft om hem te verdedigen, vecht steeds passioneler vóór zijn zaak. Philadelphia was de eerste grote Hollywoodproductie over dit onderwerp en maakte heel wat los.
 

Philadelphia (1993) - Trailer

4. The Fault in Our Stars (2014)
Jawel, daar is-ie weer. Ook in deze 7x-kijken-aflevering verdient The Fault in Our Stars een plekje. De bestseller van schrijver John Green hield miljoenen jongeren wereldwijd in de ban. De film was zo populair dat zelfs de gemeente Amsterdam, waar een deel van het verhaal zich afspeelt, zich ermee bemoeide en het beroemde ‘zoenbankje’ weer op z’n plek zette. Het verhaal gaat over Gus en Hazel die een intense liefde beleven met hun ziekte als tikkende tijdbom. Net als het boek werd de film een heuse hit. Verrassend blijft het, gezien het loodzware thema. Maar het is dan ook moeilijk om je niet te laten meevoeren door de romantische gebaren van de twee.
 

The Fault In Our Stars | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

5. Dansen op de Vulkaan (2014)
Maarten is ziek en niet zo’n beetje ook. Hij heeft een ernstige stofwisselingsziekte, maar accepteer dat maar eens als je zestien bent. Dan heb je heel andere dingen aan je hoofd. In Dansen op de Vulkaan volg je zijn strijd om zo normaal mogelijk te leven. De film is gemaakt door 7Days-columnist Nils Verkooijen (17) en Sjors Mans (19). En hun invloed zie je duidelijk terug in de film. Van het begin tot het einde kijk je écht naar een jongen van zestien, die zestienjarigendingen zegt en zestienjarigendingen doet.

Dansen op de Vulkaan trailer

6. 50/50 (2011)
‘Als je een spel in het casino zou zijn, had je de beste winstkansen’, zegt Kyle (Seth Rogen) tegen Adam (Joseph-Gordon Levitt) in 50/50. Adam is 27 jaar en heeft te horen gekregen dat hij kanker heeft. Dat komt hard aan en samen met hem ga je door de vijf stappen van rouw: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat klinkt zwaarmoedig en deprimerend, maar een film met Seth Rogen kan niet enkel kommer en kwel zijn. Er zit ook veel humor in de film. En natuurlijk een dot romantiek.
 

50/50 trailer NL

7. You’re not You (2014)
Nog een film over ALS. In You're not You draait het om pianiste Kate (Hilary Swank), die vecht tegen de verlamming waarmee de ziekte gepaard gaat. En dat levert dan weer hartverscheurende beelden op. Net als in The Theory of Everything draait het in deze film vooral om het feit dat het leven niet meteen ophoudt na zo’n afschuwelijke diagnose. Dankzij de chaotische hulp Bec leert Kate dat je ook van het leven kunt genieten als je even helemaal niks doet.

 

You're Not You Official Trailer #1 (2014) - Hilary Swank, Emmy Rossum Movie HD

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren