Bij de tijd

8 maart: Pindadag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Hij heeft vele namen. Aardnoot, grondnoot, olienoot, apennoot. Maar een noot is hij strikt genomen niet. Vreemd hoor. Tijd om de pinda, zeker op een dag als vandaag (8 maart), eens onder de loep te leggen.

De pinda is een peulvrucht. De plant groeit boven de grond en de pinda’s zitten in een peul. De grootse pindaproducerende landen zijn China, Israël, Egypte, Zuid-Afrika en de VS. Je kunt de doppinda’s rauw eten, met vliesje en al. Of gebrand. Dan zijn ze nog lekkerder. De pinda is veelzijdig. Je kunt er pindakaas, pindasaus en pindasoep van maken. En hij is perfect om in zelfgebakken koekjes te stoppen. Of om hem op te peuzelen als borrelnootje. En de doppen van de pinda’s zijn ook nog eens te recyclen. Om de openhaard mee aan te maken. Of als kattenbakkorrels. 

Gezond is ie ook. Het pindaatje zit propvol onverzadigd vet, antioxidanten en de anti-kankerstof resveratrol. Voor mensen met een pinda-allergie is het een minder prettig peultje. Soms zelfs ronduit gevaarlijk. Zij zijn aardsvijanden van de aardnoot en zullen pinda-dag beslist geen feestdag vinden. Maar voor alle liefhebbers: vandaag kun je helemaal nuts gaan met pinda's.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren