citotoets
Schooltips

Alle Cito-feiten op een rij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Natuurlijk weet je wanneer de Cito-toets begint. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk? Wanneer krijg je de uitslag? Alles wat je moet weten over de Cito-toets.

De Cito-toets wordt dit jaar afgenomen rond 20 april 2015. De uitslag kun je verwachten vanaf 13 mei. De vragen zijn ingedeeld in de onderdelen rekenen/wiskunde, taal en wereldoriëntatie. Bij wereldoriëntatie moet je denken aan biologie-, aardrijkskunde- en geschiedenisvragen. Er zijn ongeveer honderd taalvragen, zestig reken/wiskundevragen en veertig wereldoriëntatievragen. Maar schrik niet: je hebt tijd genoeg!

Wist je dat… ....niet alle kinderen in Nederland de Cito-toets maken? De Cito-toets is namelijk niet verplicht. Sommige scholen maken een eigen toets of doen helemaal geen toets. Ook zijn er scholen die het onderdeel wereldoriëntatie niet doen, maar wel taal en rekenen/wiskunde.

Meerkeuzevraag
Elke toetsvraag is een meerkeuzevraag. Dat betekent dat je kunt kiezen uit verschillende antwoorden. Die antwoorden hebben allemaal een letter. Op het antwoordvel staat achter elke letter een leeg hokje dat je in moet kleuren met potlood. Heb je het per ongeluk verkeerd gedaan? Dan kun je het hokje nog uitgummen. Dat moet je wel grondig doen, want de antwoordvellen worden met een machine nagekeken.

Wist je dat… ....je in veel scholen mag snoepen tijdens de Cito-toets? In snoep zit veel suiker (glucose), wat je lichaam gebruikt als brandstof voor je hersenen. En je hersenen kunnen best wat extra energie gebruiken!

Niet spieken
Tijdens de Cito-toets staan de tafels in de klas waarschijnlijk los van elkaar. Dat is niet gedaan zodat je zo niet kunt spieken, want dat heeft toch geen zin. Er worden namelijk drie verschillende versies van de toets uitgedeeld, in elke versie hebben de antwoorden een andere letter. Je buurman of –vrouw heeft dus waarschijnlijk een andere versie dan jij. De tafels staan uit elkaar omdat je zo minder snel bent afgeleid. Als je klaar bent, mag je meestal naar huis.

Wist je dat... ...de Cito-toets ook op veel pabo's (lerarenopleiding) wordt afgenomen? Pabostudenten die meester of juf willen worden, moeten natuurlijk ook kunnen slagen voor de Cito. Ze moeten minstens net zo veel weten als de leerlingen.

Verschillende versies
Behalve de drie verschillende versies met verschillende antwoordletters zijn er nog meer verschillende toetsen. Bijvoorbeeld voor kinderen met dyslexie. Die kinderen hebben moeite met lange teksten en krijgen de vragen en antwoordmogelijkheden dus voorgelezen via een koptelefoon. Ook zijn er speciale Cito-toetsen voor slechtziende of blinde kinderen, met extra grote letters of in brailletaal. Er zijn zelfs aparte toetsen voor kinderen die kleurenblind zijn. Ben je tijdens de toetsdagen ziek? Dan mag je later de inhaaltoets doen, op de computer.

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten