Beyoncé AFP

Beyoncé doet muzikaal een boekje open

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Dammers

Twee jaar na het liftincident waarin haar zus Solange tekeerging tegen Jay-Z, doet Beyoncé dat nu zelf op haar nieuwe album Lemonade. Het houdt de gemoederen deze week behoorlijk bezig. Gemist? We praten je er in vijf stappen doorheen.

1. De lancering
Het gonsde al even van de geruchten: er zat een nieuw album van Beyoncé aan te komen. Haar Formation-tour stond namelijk al gepland om deze week van start te gaan. Maar wanneer en waar het album precies gelanceerd zou worden was onduidelijk. Tot vorige week zaterdag. Toen ging het op HBO in première en stond het daarna exclusief op Tidal (de streamingdienst van Jay-Z).

Lemonade is een visual album: het bevat niet alleen muziek maar ook videoclips. En tussendoor hoor je gedichten van de Somalisch-Britse dichteres Warsan Shire. ‘Het is het meest persoonlijke album ooit’, oordeelden recensenten. En meteen werd duidelijk waarom. Beyoncé rekent wel heel expliciet af met het bedrog van haar echtgenoot Jay-Z.

LEMONADE Trailer | HBO

2. De lyrics
In bijna elk nummer op Lemonade laat Beyoncé doorschemeren dat Jay-Z zich niet aan de huwelijkse trouw heeft gehouden. ‘You can taste the dishonesty’, zingt ze in het nummer Pray You Catch Me. En in Hold Up: ‘It’s such a shame, you let this good love go to waste.’ Haar vader had haar voor mannen als Jay-Z gewaarschuwd, zingt ze op Daddy Lessons. ‘He said: “Baby girl, he’s playing you."'

Rachel Roy Instagram

3. Becky with the good hair 
Maar het nummer Sorry zorgde voor de meeste opschudding. Daarin zingt Beyoncé dit: ‘He only want me when I’m not on there. He better call Becky with the good hair.’ Die Becky, dat moet Rachel Roy wel zijn, dachten de fans van Beyoncé. Het gerucht dat deze modeontwerpster meer is dan alleen een goede vriendin van Jay-Z, deed al sinds het liftincident de ronde. 

Dat Roy op Instagram vervolgens ‘Good hair don’t care’ schreef was alleen maar olie op het vuur. ‘Dat was een grapje’, vertelde ze later aan People Magazine. Ze was verkeerd begrepen en verzekerde iedereen echt Becky niet te zijn.

Rita Ora

Rita Ora 
Dan móest de minnares Rita Ora wel zijn. De Britse zangeres staat onder contract bij Roc Nation, de platenmaatschappij van Jay-Z. En dat zou niet zomaar zijn. Al tijden gaan er geruchten dat de twee elkaar meer dan leuk vinden maar Rita Ora heeft dat altijd ontkend. Dat ze niet veel later op Snapchat in een bh met daarop citroenen verscheen, hielp niet. Dat was volgens Beyhive – de fanatieke fans van Queen B – toch wel een heel expliciete link naar Lemonade.

En hoezo droeg ze ook dezelfde Gucci-jurk als Beyoncé in de clip van Formation? Maar Rita blijft bij hoog en laag beweren dat zij echt Becky niet is. ‘Normaal reageer ik niet op roddels’, schreef ze op Twitter. ‘Maar nu voel ik me genoodzaakt. Het klopt niet. Ik heb alleen maar respect voor Beyoncé en laten we vooral genieten van Lemonade.’

Beyoncé Instagram

Eind goed al goed?
Oké, de ware Becky kunnen we dus niet vinden. Er wordt gesuggereerd dat zij staat voor álle vrouwen met wie Jay-Z is vreemdgegaan. Het schijnen er namelijk meer dan één te zijn. Belangrijker is de vraag of alles weer koek en ei is tussen Beyoncé en haar man. Aan het eind van Lemonade lijkt dat van wel. Dan zijn ze samen met hun dochter Blue Ivy te zien. Ook post Jay-Z op Instagram de ene na de andere vertederende foto van zijn vrouw.

Volgens bronnen van Page Six had het powerkoppel een flinke hobbel te nemen maar is hun huwelijk nu weer sterker dan ooit tevoren. Maar waarom dragen ze dan allebei hun trouwringen niet meer?, vraagt E! News zich af. Dat Beyonce die heeft afgedaan tijdens haar tour uit angst de knots van een diamant te verliezen, snapt de entertainmentrubriek nog wel. Maar waarom droeg ook Jay-Z 'm donderdag niet? 

Beyonce Sweetly Dedicates 'Halo' to Her 'Beautiful Husband' Jay Z: 'I Love You So Much'

Publiciteitsstunt 
Er gaan ook stemmen op dat dit alles een grote publiciteitsstunt is. Jay-Z zal haar heus wel iets geflikt hebben maar een deel is ook verzonnen, beweert een bron tegen Page Six: ‘Waarom zou hij het album anders op zijn eigen Tidal lanceren?’ De hele wereld praat in elk geval weer over Beyoncé en dat is niet verkeerd zo aan het begin van haar nieuwe wereldtour. Die ging woensdag in Miami van start (en Beyoncé droeg haar laatste nummer Halo op aan Jay-Z). Op zaterdag 16 juli doet ze Amsterdam aan. Dat concert is tot de laatste plek uitverkocht. Maar voor andere concerten in zowel de VS als Europa zijn nog wel tickets te koop.

Smul je van dit soort nieuws? Op Sevendays.nl/show vind je nog veel meer.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren