Binnenkort op je bord: de kweekhamburger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Twee jaar geleden werd-ie voor het eerst getoond én geproefd: de kweekhamburger. Het stukje vlees, dat volledig in een laboratorium gemaakt is, was wereldnieuws. Het moment dat de kweekhamburger op je bord ligt, komt steeds dichterbij, denken de onderzoekers. Vier vragen over dit veelzijdige stukje vlees.

1. Wat is kweekvlees?
Kweekvlees is vlees dat niet aan een dier groeit, maar in een laboratorium wordt gekweekt. Eerst wordt er een klein stukje spierweefsel uit een koe gehaald. In het spierweefsel zitten stamcellen en die worden apart gezet. Met behulp van de juiste voeding en elektrische stroompjes gaan deze stamcellen groeien en zich delen. Miljoenen spiercellen bundelen zich uiteindelijk tot spiervezels, die samen weer het spierweefsel vormen. Vlees is eigenlijk niks anders dan spierweefsel. Dus als je het weefsel aan elkaar plakt, heb je een hamburger. Met één goede stamcel kun je zo wel honderdduizend hamburgers maken.

De kweekhamburger komt van de Nederlandse professor Mark Post van Maastricht University. In 2008 begon hij met zijn onderzoek. Twee jaar geleden presenteerde hij zijn kweekhamburger voor het eerst aan de pers. Journalisten mochten toen al een stukje proeven.

2. Waarom zouden we kweekvlees willen eten?
De vraag naar vlees stijgt razendsnel. Volgens de VN eten we elk jaar zo'n driehonderd miljoen ton vlees. De organisatie schat dat in er 2050 maar liefst 460 miljoen ton vlees nodig zal zijn. Al dat vlees moet natuurlijk ergens vandaan komen. De vleesindustrie nu kan dat niet allemaal opbrengen, en bovendien: heel milieuvriendelijk is het allemaal niet. Bovendien hebben veel dieren in de vleesindustrie een ellendig leven. Kweekvlees kan al deze problemen in één klap oplossen. Je hebt veel minder dieren nodig en dus ook minder landbouwgrond, energie en water. En toch kan iedereen dan zonder problemen een burger op de barbecue gooien.

3. Wat kost zo’n stukje vlees?
Goedkoop is het nog niet. Het produceren van één kweekburger kostte in 2013 een kwart miljoen euro. Maar als veel mensen interesse hebben, daalt de prijs. 'Als we op grote schaal kunnen produceren, kost een kilo kweekvlees uiteindelijk zo'n zestig euro', vertelde Post maandag aan BNR.

4. Eten we straks allemaal kweekvlees?
Dat zou zomaar kunnen. Volgens Post is het nu tijd voor een volgende stap: de burger moet de restaurants en supermarkten in. 'We zijn bezig met het opzetten van een bedrijf, om op grotere schaal kweekhamburgers te maken', vertelt hij. Maar het zal nog wel vijf tot tien jaar duren voor we het echt kunnen eten. Het vlees zou nu nog vrij droog zijn. Het mist nog het vet dat natuurlijk vlees wel heeft. Bovendien is het nog afwachten of we massaal aan het kweekvlees wíllen. Pas in de verre toekomst komen we erachter of de kweekburger een revolutie was of toch alleen een geinig wetenschappelijk experiment. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren