Cashen op Koningsdag: tips en tricks voor de vrijmarkt

Cashen op Koningsdag: tips en tricks

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk daar: Koningsdag! Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag. Terwijl hij de hele dag een beetje koninklijk gaat zwaaien, kun jij mooi geld verdienen op de vrijmarkt. Oké, zo rijk als Willy zul je waarschijnlijk niet worden, maar met deze tips ga je goed voorbereid de markt op.

Vrijmarkt = vrij lucratief

Eén keer in het jaar mag iedereen de straat op, om zelf ‘winkeltje te spelen’. Een kwart van alle Nederlanders rolt op Koningsdag een kleedje uit, in de hoop wat extra’s te verdienen.

Wat dat oplevert? ‘Gemiddeld kun je zo’n negentig euro verdienen,’ vertelt Marten van Garderen. Hij heeft als gedragseconoom veel onderzoek gedaan naar vrijmarkten. ‘Natuurlijk is een vrijmarkt heel gezellig, maar de meeste mensen willen toch vooral van hun oude troep af.’ Je zolder opruimen loont dus. ‘Behalve als het op de dag zelf regent’, stelt Van Garderen. ‘Dan valt heel Koningsdag in het water en blijft zeker de helft van de mensen binnen.’

Cashen op Koningsdag: tips en tricks voor de vrijmarkt

Boeken en speelgoed scoren

Oude spullen verkopen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand zit te wachten op je oude broodtrommel of gebruikte toiletborstel. Wat klanten wel willen: boeken en speelgoed. Dat wordt elk jaar het meest verkocht. Ook kleding is erg gewild (als je het gewassen hebt, tenminste).

Klant is koning

Onthoud altijd: op Koningsdag is niet alleen Willem-Alexander, maar ook de klant koning. Zorg dat je vriendelijk bent, altijd breeduit lacht en dat je kraampje er mooi bijstaat. Het is dan wel een rommelmarkt, maar je hoeft er geen rommeltje van te maken. Leg niet te weinig spullen neer op je kleedje of in je kraam maar ook weer niet te veel: zo houd je kopers nieuwsgierig. Slimme combinaties werken ook: geef gratis een riem weg bij een spijkerbroek. Of bedenk aanbiedingen, zoals drie halen, twee betalen. Als je de klant dan na een aankoop ook nog een tasje meegeeft voor de spulletjes voelen ze helemaal de koning te rijk.

Cashen op Koningsdag: tips en tricks voor de vrijmarkt

Verover een goed plekje

Net als bij echte winkels geldt: hoe beter de plek, hoe meer klanten. ‘Je kunt zo een paar tientjes meer verdienen als je op een goede locatie zit’, legt Van Garderen uit. Een drukke straat of een populair plein zou perfect zijn. Dan moet je wel vroeg opstaan, of als je er écht helemaal voor gaat: leg je kleedje de avond ervoor al neer. Of nou ja, kleedje: een tafel of kraampje werkt beter, dan vallen je spullen goed op. Met een uithangbord en reclameposters kun je veel bezoekers trekken. Of in het uiterste geval: gebruik een megafoon.

Wees creatief

Wat nu als je zolder keurig opgeruimd is en je helemaal geen oude troep hebt? Geen nood: je kunt ook geld verdienen door iets te doen waar je goed in bent. Haal je gitaar, je goocheldoos, je eenwieler of je dansmoves uit de kast en zet je talent om in cash. Een lege pet op de grond vangt al het geld op. Zelfgemaakte knutselwerken zoals sieraden scoren ook goed. Ben je nét niet goed genoeg in iets? Zorg dan dat het er goed uitziet, dan is talent alweer minder belangrijk.

Cashen op Koningsdag: tips en tricks voor de vrijmarkt

Wees praktisch

Soms kun je met simpele ideeën veel verdienen. Wordt het snikheet op Koningsdag? Maak dan ijsjes of laat mensen een minuutje genieten van de koele bries uit de ventilator die je hebt meegebracht. Gaat het plenzen? Dan doe je veel mensen een plezier door poncho’s of paraplu’s te verkopen. Eten en drinken doen het altijd goed. Loop over de markt met een schaal vol cupcakes, dan loop je geheid binnen. Bekijk wel even de regels van je gemeente, want zelfs op de vrijmarkt mag niet alles.

Zorg goed voor jezelf

Je eigen toko runnen op Koningsdag, daar komt heel wat bij kijken. Zorg daarom dat je minimaal met z’n tweeën bent, dan kun je elkaar afwisselen. Sla voldoende eten en drinken in en neem een krukje mee, dan kun je ook wat uitrusten. Verzamel vooraf voldoende wisselgeld, dat voorkomt geklungel met briefjes en muntjes op het moment suprême.

Cashen op Koningsdag: tips en tricks voor de vrijmarkt

Tips voor de koper: afdingen en andere dingen

Ga je dit jaar niet verkopen, maar op de vrijmarkt juist op zoek naar spullen? Ook als koopjesspeurder doe je er goed aan je voor te bereiden. Ben je namelijk op zoek naar dat éne zeldzame stripalbum uit 1988? Dan kun je maar beter vroeg uit de veren: in het begin is het aanbod het grootst Wil je juist zo goedkoop mogelijk spulletjes kopen? In de loop van de middag verlagen veel mensen de prijzen – anders gooien ze het toch maar weg. Afdingen is een must: volgens Van Garderen kun je altijd over de prijs onderhandelen. ‘Iets wat vijf euro kost, kun je makkelijk voor drie euro krijgen. Gewoon proberen, zou ik zeggen!’

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren