Dag president, hallo vrijheidsstrijder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het hoofd van de Amerikaanse president Andrew Jackson maakt plaats voor dat van Harriet Tubman, die tegen slavernij streed. De heldin wordt het nieuwe gezicht van het Amerikaanse twintig dollarbiljet. Zeven bankbiljetten van het afgelopen jaar op rij. 

Dit is ‘m dan, het nieuwe twintig dollarbiljet met Harriet Tubman. Tubman, die slaaf was, ontsnapte in 1849 en hielp daarna vrienden en familie ontsnappen. Andrew Jackson, de zevende president van de Verenigde Staten en zelf plantagehouder, moet voor haar wijken.

Bowie-briefje
Er worden wel vaker nieuwe biljetten gedrukt, en anders zijn er altijd mensen die wel goede ideeën hebben. Na het overlijden van popicoon David Bowie pleitten fans voor een speciaal Bowie-biljet van twintig Britse pond. Dat zou er zo uitzien, volgens website Mashable

Pestbiljetten
Wist je dat je met een bankbiljet ook goed andere landen kunt sarren? De Russen zetten in december 2015 de belangrijkste monumenten van de Krim op hun nieuwe biljet van honderd roebel. Dat gebied hoorde bij Oekraïne maar werd ingenomen door Rusland. Die overname wordt herdacht op de briefjes.  

Pippi Langkous
De Zweden houden het gezelliger. Die zetten eind vorig jaar onder andere hun beroemde schrijfster Astrid Lindgren op hun twintig kroon-briefje. Je weet wel, die van Pippi Langkous. 

Koningin Elizabeth
Ook de Australiërs houden het vrolijk. Zij krijgen in september een nieuw biljet, vol kleur én koningin Elizabeth, die donderdag negentig werd maar toch maar niet ouder lijkt te worden. Of het mooi is, daarover zijn de meningen verdeeld.  

Biljet met een venster
Eh ja en dit is onze laatste aanwinst, het biljet van twintig dat sinds november in omloop is. Op de afbeelding staan kerkramen en een 'portretvenster met een holografische afbeelding van de Griekse mythologische figuur Europa'. Het meest sprankelende aan dit biljet is dat het nóg beter tegen vervalsing is beveiligd dan de vorige briefjes. 

Face the Euro
De kunstenaars van Face the Euro drukken gewoon hun eigen biljetten, met daarop de gezichten van welwillende bezoekers van hun stand. Lever een briefje in en je wordt erop vereeuwigd. Dichterbij het heldendom, koningschap of sterrendom komen de meesten van ons niet! 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren