De 7Days Jongeren van het Jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Elk najaar reiken we 'm uit: de prestigieuze 7Days Jongere van het Jaar-award. Aan een Nederlandse tiener die al heel wat heeft bereikt, een grote inspiratiebron is en van wie volwassenen nog heel wat kunnen leren. Hieronder een overzicht van alle oud-winnaars.

2015: Joy (13, publieksprijs)  Christine Moene (17, juryprijs)

Joy (13):
Specialiteit: beauty- en lifestyle-vloggen

Wordt Joy 7Days Jongere van het Jaar 2015?

Niet iedere YouTuber kan zeggen dat-ie meer dan tweehonderdduizend volgers heeft. Joy wel. Zodra je het exacte aantal wilt noemen, is het alweer achterhaald want het worden er elke dag meer. Dit jaar won ze de VEED Award voor Beste Upcoming YouTube Talent met haar beautykanaal BeautyNezz. Wil je meer over Joy weten? Lees hier verder!

Christine Moene (17):
Specialiteit: biologie

Wordt Christine 7Days Jongere van het Jaar 2015?

DNA vermeerderen en de stamboom van planten opstellen: tijdens de Internationale Biologie Olympiade kwam Christine voor een hoop ingewikkelde opdrachten te staan. Ze werd dertiende, won een gouden medaille (10% van de 240 deelnemers won goud) én was het beste meisje van de wereld! Lees hier meer over Christine.

 

2014: Jiami Jongejan (toen 15)
Specialiteit: bloggen

Wordt Jiami 7Days Jongere van het Jaar 2014?

Mode, beauty en lifestyle: op Lifesplash.nl  barst het ervan. In 2013 werd de blog van Jiami al bekroond met een Gouden Apenstaart. Een jaar later kwam daar een Best Content for Kids Award bij, de prijs voor de beste Europese website voor kinderen, én de Jongere van het Jaar-award. ‘Ik probeer als een vriendin te zijn voor mijn bezoekers’, vertelt ze. ‘Ik schrijf over dingen die ik meemaak en daar herkennen anderen zich in.’

Ten tijde van de JvhJ-prijsuitreiking had ze al meer dan honderdduizend bezoekers per maand. Hoe je een site maakt, heeft ze zelf uitgeplozen. ‘Ik heb dat uitgezocht met Google.’ Behalve van mode en lifestyle heeft Jiami dus ook verstand van programmeren. 

2013: De Cinemates
Specialiteit: filmmaken

Worden The Cinemates Jongere van het Jaar 2013?

Kelvin Boerma (17 toen hij won) en Peter de Harder (toen 19) vormen de Cinemates. Samen maken ze korte YouTube-films, waarmee ze duizenden fans trekken. En de aandacht van grote bedrijven. Zo werkten ze al voor Sony en Disney. In 2013 verkasten de vrienden van het Groningse platteland naar Amsterdam om van daar uit de wereld verder te veroveren. Of zoals Peter zegt: ‘We zitten midden in de revolutie van het nieuwe film maken: jonge gasten die met weinig middelen en weinig mensen iets tofs maken.’
 

2012: Hidde van Koningsveld (toen 16)
Specialiteit: Filmen en schrijven

Genomineerde 7Days Jongere van het jaar: Hidde van Koningsveld

In de documentaire Greekonomics legt Hidde haarfijn uit hoe de Griekse crisis in elkaar zit. Hij interviewt Grieken in zijn woonplaats Den Haag die hem vertellen hoe de crisis in hun thuisland invloed heeft op hun leven hier. Zijn documentaire was een groot succes en trok heel wat aandacht. Hidde heeft de smaak van het filmen en monteren te pakken en wilde in 2013 een speelfilm maken over een 14-jarige depressieve jongen die stopt met eten, gebaseerd op het boek Jongste zegt Nee van Angela Mastwijk. Met zijn film wil Hidde laten zien dat een eetstoornis ook een positieve invloed kan hebben op het leven van een tiener. Om zijn film te kunnen financieren, richtte hij een crowdfundingpagina op. Daar roept hij mensen op om geld te doneren om zijn film te kunnen maken. Als Hidde niet bezig was met filmen of monteren, schreef hij blogs voor Scholieren.com.

2011: Olivier van der Voort (toen 14)
Specialiteit: zwemmen (met één been)

Olivier kwam in 2011 in het nieuws omdat hij Fries kampioen en vijfde op het NK werd bij de ‘gewone’ zwemmers, terwijl hij zijn linker onderbeen mist. Ook verscheen er een boek over hem, dat inmiddels toe is aan een tweede druk. Volgens de stemmers moest hij winnen om dat hij de ultieme doorzetter is. Olivier is een Held met hoofdletter H. Tweeënhalf jaar voor zij nominatie verloor hij door een vreselijk ongeluk met een pony zijn linker onderbeen. Hij onderging vijf operaties en moest maandenlang revalideren. Maar Olivier leerde weer lopen met een prothese en begon met zwemtraining.

Hij is beter dan ooit. Bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Dordrecht won hij in juni 2011 zes titels bij de gehandicapte zwemmers. Tussen de ‘gewone’ zwemmers werd hij datzelfde jaar vijfde van Nederland op de 200 meter vlinderslag. Sindsdien heeft Olivier zijn persoonlijke records alweer talloze keren verbeterd. Sinds 2012 doet hij mee aan internationale zwemwedstrijden en daarin is hij ook niet onverdienstelijk.

2010: Wessel Broekhuis (toen 17)
Specialiteit: schrijven
Wessel schreef in 2010 het boek Alleen met mijn wereld over het syndroom van Asperger. Wessel lijdt aan het syndroom, dat hij zelf autisme light noemt. In zijn boek vertelt hij hoe hij heeft leren leven met zijn autisme. Hij schrijft over zijn ontwikkeling van angstige autist die prikkels vermijdt tot iemand met veel vrienden die metalconcerten bezoekt, het toppunt van prikkels.  Met zijn boek wil Wessel laten zien dat je ondanks je autisme een gelukkig leven kunt leiden. En dan nóg iets: Wessel kan tegenwoordig niet allen metalconcerten bezoeken, hij speelt zelf ook in een metalband. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren