Citotoets uitslag
Schooltips

De uitslag: poppetjes en standaardscores

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Nadat jij jouw Citotoets hebt ingeleverd, stuurt jouw meester of juf alle toetsen op naar het Cito, het bedrijf dat de toetsen gemaakt heeft. Daar worden ze met een machine nagekeken. Na een paar weken krijg je dan de uitslag. Maar wat staat er eigenlijk op zo'n papiertje?

De machine die de Cito-toetsen nakijkt, telt per onderdeel de goede antwoorden bij elkaar op. Dan wordt het aantal goede antwoorden vermenigvuldigd met een bepaald getal, zodat er een score uitkomt die tussen de 501 en 550 ligt. Dat heet de standaardscore. Heb je alle antwoorden goed? Dan wordt de standaardscore 550. Heb je alles fout? Dan krijg je een score van 501. De score ligt expres tussen de 501 en 550, zodat de uitslag niet lijkt op een rapportcijfer of een intelligentietest.

Advies
Aan de hand van de standaardscore krijg je een advies over de juiste schoolrichting voor jou. Is je score hoog? Dan is het atheneum of het gymnasium de best keuze voor jou. Is je score lager? Dan krijg je het advies om naar de havo of het vmbo te gaan. Op de uitslag staan ook een aantal rijen met poppetjes, achter elke schoolrichting een rij. Een van de poppetjes op elke rij is gekleurd: dat ben jij. Achter de poppetjes staat een percentage. Dat geeft aan hoeveel procent van de leerlingen op deze schoolrichting hogere cijfers zal halen dan jij. Als bijvoorbeeld 80% van de leerlingen op de havo hogere cijfers zal halen dan jij, kun je beter kiezen voor een andere schoolrichting waar het percentage meer richting de vijftig gaat. 50% betekent: op deze schoolrichting hoor je het meest thuis.

+ Bekijk hier een uitslagformulier

Mening
Pakweg halverwege groep 8 krijg je ook nog een advies jouw meester of juf over de beste schoolrichting voor jou. Voor dat advies kijkt je leerkracht naar je prestaties van dit schooljaar, maar ook naar hoe het in groep 7 en eerder ging. Het komt dus wel eens voor dat je een ander advies krijgt dan op de uitslag van de Cito-toets staat vermeld. De mening van je meester of juf telt het zwaarst.

Soms zijn er trouwens gymnasiumscholen die leerlingen weigeren, ondanks hun vwo-advies. Of een extra toets willen laten maken, of een bepaalde van je Cito-score eisen. Maar dat mag helemaal niet, heeft het ministerie van Onderwijs bepaald. Hier lees je daar meer over.

Meer tips en uitlegverhalen lezen die het schoolleven makkelijker maken? Hier vind je alle schooltips en uitlegartikelen op Sevendays.nl. Alles wat we eerder schreven over de brugklas vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten