Dit boek is geschreven door… een robot?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Wat gebeurt er als je een schrijver laat samenwerken met een robot? Dat vroeg het Meertens Instituut zich af, dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal. Samen met de Universiteit Antwerpen besloot het instituut dit te onderzoeken. Met schrijver Ronald Giphart én een robot. 

De komende tijd werkt Ronald Giphart anders dan anders. Samen met een robot schrijft hij een hoofdstuk, dat wordt toegevoegd aan het boek Ik, Robot van Isaac Asimov uit 1950. Dat bestaat uit negen losse science fiction-verhalen. 

Robotideeën

‘De schrijver tikt een stuk tekst en drukt dan op een knopje’, legt Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut uit. ‘Daarna komt de robot met ideeën om de zin af te maken. Die kan de schrijver overnemen, aanpassen of negeren. De schrijver stuurt de robot dus aan, als een soort muziekinstrument.’ 

Niet alleen

De robot heeft tienduizend Nederlandstalige boeken gelezen waar wel een miljard woorden in voorkomen. Daardoor weet hij hoe je zinnen maakt. Toch kan je hem nog niet in zijn eentje een tekst laten maken, volgens Karsdorp. ‘Met de zinnen moet het op zich wel goedkomen, maar die hebben na een tijdje niets meer met elkaar te maken! Daar is kop noch staart aan te vinden.’ 

Nederland Leest

Het boek Ik, Robot komt opnieuw uit in september, mét het nieuwe hoofdstuk er in, tijdens Nederland Leest. Dat staat dit jaar in het teken van robotica. Voor kinderen en jongeren van 10 tot 14 jaar is er in november Nederland Leest Junior, met het gratis boek Cyberboy van Tanja de Jonge.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op 7Days! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren