Nominaties Gouden Lijst 2017

Dit zijn de nominaties voor de Gouden Lijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat zijn de mooiste boeken voor 12-15 jarigen uit het afgelopen jaar? Daarover gaat de verkiezing van de Gouden Lijst. 7Days maakt de vijf nominaties bekend. Er zijn twee prijzen te winnen: één voor een Nederlandse en één voor een vertaalde titel. Welke twee boeken winnen wordt bekend gemaakt op 21 april.

Nominaties Gouden Lijst 2017

Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (categorie Nederlands)

In dit boek vertelt Benny Lindelauf de wonderlijkste verhalen uit Arcadië, een lappendeken van graafschappen, hertogdommen en stadsstaatjes. Een keizerlijke tweeling (die dol is op augurken), een oorlogskok (die kan koken met lucht) en een jongen zonder benen (die leeft in een ton) treden op in een absurd sprookje over de dwaasheid van oorlog.
Benny Lindelauf. Querido, 232 blz, € 19,99 (12+)

Als de bergen huilen (categorie Nederlands)

Borr kampeert in Lapland en sluit vriendschap met Sune, de zoon van de campingbeheerder. Hij heeft een verstandelijke beperking en ervaart de wereld net even anders. Samen beleven ze een bijzondere zomer die dramatisch eindigt. ‘De goed uitgewerkte karakters en de rijke, beeldende stijl maken diepe indruk,’ schrijft de jury van de Gouden Lijst.
Gerda van Erkel. Davidsfonds| Infodok, 208 blz, € 15,99 (13+)

Suzy en de kwallen (categorie Nederlands)

Als haar vroegere-beste-vriendin Franny verdrinkt, besluit kletskous Suzy te stoppen met praten. In haar hoofd nestelt zich een bizar plan, waarmee ze wil aantonen wie de boosdoener van het ongeluk is. Suzy en de kwallen is een mooi verhaal over een kwetsbaar meisje, en over de verdrietige gedachte dat alles voorbij gaat. Ook eeuwig gezworen vriendschap.
Ali Benjamin. Van Goor, 240 blz, € 19,99 (13+)

De Wonderlingen (categorie vertaald)

Een betoverend boek met potloodtekeningen. Brian Selznick neemt je mee naar een Londens theater, waar verschillende generaties van dezelfde familie de sterren van de hemel spelen. Achter het bijzondere verhaal van de Wonderlingen zit nog een ander verhaal verstopt: dat van Joseph en zijn excentrieke oom die in een levend museum woont.
Brian Selznick. Lannoo, 652 blz, € 24,95 (12+)

Mij niet gezien (categorie vertaald)

Mila volgt haar vader die naar Amerika vertrekt omdat zijn jeugdvriend plotseling verdwenen is. Met achterlating van een hond, een vrouw en een baby. Mila bijt zich als een detective in de zaak vast, maar ontdekt na een lange reis dat ze cruciale aanwijzingen heeft gemist. Een warm en hilarisch verhaal over de complexiteit van relaties en vriendschappen.
Meg Rosoff. Luitingh-Sijthoff, 233 blz. € 17,99 (15+)

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren