Fataal Jesse Bleekemolen

FATAAL van Jesse (19) in de bios

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Hij vond het raar dat niemand een speelfilm maakte over zinloos geweld. Dus deed Jesse Bleekemolen (19) het zelf maar. Vanaf deze week draait zijn FATAAL in de bioscopen. Ook wordt de film gebruikt in lespakketten. 7Days liep vorig jaar een dagje mee op de set. Dat leverde de volgende reportage op.

FATAAL - Officiële NL trailer 2016

OP DE SET BIJ FATAAL 

De ochtendzon valt precies op de enorme villa in Aerdenhout waar de opnames vandaag plaatsvinden. Op het terras achter het huis bouwen camera- en geluidsmensen de set op. In het tuinhuis staan rekken met kleding en wordt koffie gezet door de cateringdame. Acteurs Harry Piekema en Priscilla Knetemann nemen hun dialoog nog even door. ‘En nu heeft mijn zoon een meisje dat elke vergelijking met een dweil kan doorstaan’, zegt Piekema. ‘Eén ding beloof ik u wel’, antwoordt Knetemann. ‘Ik krijg Milan weer terug.’ Jesse loopt druk heen en weer met een stapel papier in zijn handen. 

Jesse Bleekemolen FATAAL
Jesse

Slachtoffers
In 2014 maakte Jesse, samen met Stijn van Dongen (16) met wie hij een filmbedrijf runt, een voorlichtingsfilm over zinloos geweld. Ze wilden mensen laten nadenken over het onderwerp. ‘Maar ik was er niet zo tevreden over omdat het te snel af moest’, vertelt Jesse. Er moest een speelfilm komen, vond hij. Hij interviewde slachtoffers om zich in te kunnen leven in hun situatie.

Daarna begon hij aan een scenario. ‘Ik wilde het verhaal vanuit het standpunt van een slachtoffer vertellen.’

Zeven dagen per week
Later vroeg hij Dick van den Heuvel (Spijt!) om het scenario verder te schrijven. De regie en productie neemt hij zelf voor zijn rekening. ‘Ik werk hier zeven dagen per week aan.’ Iedereen die meewerkt, doet dat belangeloos, ze verdienen er niets mee.  

Jesse Bleekemolen FATAAL
Screenshot uit de trailer

Vanaf dit najaar draait FATAAL in de bioscoop én wordt-ie meegestuurd met lespakketten. ‘Ook komt er een theatertour met een interactieve show rondom de film’, vertelt Jesse. ‘Blijkbaar is dit een verhaal dat verteld moet worden. Ik vind het eigenlijk raar dat niemand dat nog heeft gedaan.’

Botte reactie
FATAAL gaat over Milan, die een eigen nachtclub begint. Het contact met zijn vader, die gespeeld wordt door Harry Piekema, is niet best. Op een avond wordt Milan zo erg in elkaar geslagen door een groep jongens die zijn club zijn uitgezet dat hij in een rolstoel belandt. In de scène die vandaag gedraaid wordt, moet zijn vriendin Sophie (Priscilla Knetemann) zijn vader dat vertellen en krijgt ze een enorm botte reactie. 

Jesse bekijkt het terras waar de scène zich straks afspeelt. ‘Komen ze uit deze deur?’ wil hij weten. De cameravrouw knikt. ‘Ik wil liever dat ze uit die andere deur komen’, zegt hij.

Harry Piekema FATAAL
Harry Piekema als de vader van Milan (screenshot uit de trailer)

Dweil
Aan de andere kant van de tuin loopt Piekema het tuinhuisje in en verkleedt zich. ‘En nu heeft mijn zoon een meisje dat elke vergelijking met een dweil kan doorstaan’, mompelt hij. Als iedereen klaar is, is het tijd voor een testopname. Knetemann loopt in haar badjas de set op, Piekema heeft zich in een keurig pak gehesen. Jesse wijst aan waar hij ze wil hebben. ‘En actie!’

De vader van Milan leest de krant op zijn terras, als Sophie aan komt lopen. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet. Sophie vertelt hem wat er gebeurd is met zijn zoon. ‘Iedereen is slachtoffer van zijn eigen keuzes’, reageert de vader. ‘Dat ben ik niet met u eens’, antwoordt Sophie. Er volgt een korte woordenwisseling over een heerlijke lunch die de vader genuttigd had. ‘En nu heeft mijn zoon een meisje dat elke vergelijking met een dweil kan doorstaan’, zegt hij dan.

In 7Days lees je deze week een recensie over de film. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren