Gay Pride: wie varen mee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Zaterdag trekt de Canal Parade door de wateren van Amsterdam: een bonte stoet van boten en mensen die opkomen voor gelijkheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Het is onderdeel van de twintigste Gay Pride in Amsterdam. Dit jaar varen tachtig boten mee. Wat zijn de opvallendste? 

Zwerfjongerenboot 
De problemen onder LHBT-zwerfjongeren zijn onderbelicht, volgens de organisatie van de Gay Pride. Daarom vaart zorgorganisatie HVO-Querido mee om aandacht te vragen voor deze groep, maar ook voor volwassenen met psychiatrische problemen die dakloos zijn. ‘Zo wil de organisatie laten weten dat ze klaarstaat voor kwetsbare doelgroepen met verschillende seksuele voorkeuren.’ 

Vluchtelingenboot
Voor sommige vluchtelingen is het moeilijk om uit de kast te komen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Zo is het voor veel mensen lastig om direct bij binnenkomst in Nederland over hun geaardheid te moeten praten. Dat is vaak wel verplicht, of je moet zelfs 'bewijzen' dat je LHBT bent en het daardoor te gevaarlijk is om terug te gaan naar je eigen land. Anders krijg je misschien geen paspoort, maar vluchtelingen zouden hierdoor in de illegaliteit belanden.

Op de boot van ASKV Steunpunt Vluchtelingen draagt een deel van de deelnemers een masker uit angst om hun gezicht te laten zien. Volgens initiatiefnemer Illias Mahtab toont het aan hoe schrijnend het probleem nog altijd is.

Koninkrijksboot
Met de Koninkrijksboot wijzen belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland en op dat de wetten voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk. Op de Nederlandse Antillen is homoseksualiteit een taboe en dat moet veranderen, vinden zij. Te beginnen met gelijke rechten en betere voorlichting op scholen. 

Roze in Blauw 
Politienetwerk Roze in Blauw wordt zaterdag landelijk gelanceerd op een eigen boot. Het netwerk is bedoeld voor LHBT’ers die te maken hebben met discriminatie of geweld vanwege hun geaardheid. Ze kunnen naar een speciaal nummer bellen en krijgen dan een agent aan de lijn, die net als zij anders geaard is. Zo zou de melding laagdrempeliger worden. Naast Roze in Blauw is er binnen de politie ook een Marokkaans en Joods netwerk om dilemma's bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren