Recensie 13 Reasons Why

Genoeg redenen om 13 Reasons Why te kijken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Nee, 13 Reasons Why is geen vrolijke high school-serie. De nieuwe Netflix-serie, over de mysterieuze zelfmoord van scholiere Hannah, weet elke aflevering meer te beklemmen en biedt genoeg redenen om te kijken.

‘Hi, it’s Hannah. I’m about to tell you the story of my life.’ Het zijn de eerste woorden die de 17-jarige Clay Jensen hoort op het cassettebandje. Het is de stem van zijn schoolvriendin, crush en klasgenote Hannah. Of eigenlijk: oud-klasgenote. Een paar weken daarvoor heeft Hannah zichzelf van het leven beroofd. Waarom? Dat is de grote vraag. De cassettebandjes, die Clay op zijn deurmat vindt, moeten daar antwoord op geven. Aan de hand van de tapes – dertien stuks in totaal – duikt Clay in het leven van Hannah, dat een stuk minder fraai blijkt te zijn dan Clay dacht.

13 Reasons Why | Official Trailer [HD] | Netflix

Waarheid achterhalen

13 Reasons Why, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher, is in de Verenigde Staten vooral in het nieuws omdat Selena Gomez – actrice, zangeres en wel/niet de vriendin van Justin Bieber – de serie geproduceerd heeft. Nou ja, samen met nog dertien anderen. De nadruk zou daarom vooral moeten liggen op het verhaal, de thematiek en de hoofdrolspelers. Die dingen maken 13 Reasons Why een indrukwekkend drama.

De opbouw mag dan wat traag zijn, het maakt het mysterie wel groter. Waarom heeft Hannah, die in de vele flashbacks vrolijk en eigenzinnig oogt, zoiets heftigs gedaan? Katherine Langford, die Hannah speelt, doet dat op innemende wijze. De echte hoofdrolspeler is Clay, gespeeld door Dylan Minnette. Hij is rustig, timide, maar gedreven om de waarheid te achterhalen. Daarbij komen onderwerpen als pesten, sociale druk, vernedering, roddels en stalken voorbij, die elk stof geven tot nadenken. Had Hannahs dood voorkomen kunnen worden? Uiteindelijk is het de lege stoel in de klas die de meeste indruk maakt.

13 Reasons Why is vanaf nu beschikbaar op Netflix.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren