Gillen, huilen en trillen bij Jacob Whitesides

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Urenlang wachtten de fans van Jacob Whitesides (18) donderdag voor platenwinkel FAME. De Amerikaanse popzanger was kort in Amsterdam om zijn debuutalbum Why? te promoten. Tijdens een optreden en signeersessie konden fans hun held van dichtbij zien. ‘Oh. Mijn. God. Hij zwaaide naar me!’

Gespannen gezichten van meer dan tweehonderd Whitesiders, Jacob Whitesides-fans, draaien zich hoopvol naar de trap in platenwinkel FAME in Amsterdam. Helaas: tussen de vier mensen die naar beneden komen, is geen Jacob te bekennen. Het is zeven uur en de 18-jarige Amerikaanse zanger (2,8 miljoen twittervolgers, 1,5 miljoen op Instagram en ruim 18 miljoen views op YouTube) had al op het podium moeten staan.

De hele dag al lagen fans voor de deur van FAME. ‘Wij staan er al vanaf één uur vanmiddag’, vertellen Alyssa en Julia (beiden 16). ‘We hebben de tijd gedood door praatjes te maken met andere fans en wel tachtig keer naar de wc te gaan.’ In verhouding met andere fans waren ze laat: sommigen lagen al om acht of negen uur ‘s ochtends voor de deur. 

Achter aansluiten voor Jacob Whitesides in Amsterdam.

Ontmoeten
Voor Jonina (17, foto onder midden), Ryanne (20, rechts) en Christina (19, links) kon de dag voordat de signeersessie begon al niet meer stuk. Als beheerders van het twitteraccount van de Nederlandse Whitesiders, mochten ze Jacob vooraf ontmoeten en hem een paar vragen stellen. ‘Hij was heel aardig. We hebben hem zes of zeven vragen kunnen stellen’, zegt Jonina als ze weer vooraan staat in FAME. De drie hadden cadeaus mee voor de nieuwe popsensatie: een pet en trui van Amsterdam en een kaart van een aantal fans. ‘Daar was hij ook blij mee.’

Gegil
Tegen half acht worden de blikken van de fans nerveuzer. Jacob is bijna een half uur te laat. Hij komt toch nog wel? Een deel van de fans begint te scanderen: ‘Jacob!’ Het andere deel antwoord: ‘Whitesides!’ Dan gaat er achter in de winkel een schuifdeur omhoog en barst een oorverdovend gegil los.

Uitzinnige fans op een paar meter van hun idool. 

Heel relaxt komt Jacob Whitesides aanwandelen. Gitaar in zijn hand, vrolijke glimlach op zijn gezicht, gezellig keuvelend met zijn gitarist. Hij zwaait even naar zijn uitzinnige fans. ‘Oh. Mijn. God. Hij zwaaide naar me, zag je dat?’, roept een fan tegen haar vriendinnen. Jacob’s eerste woorden op het podium gaan verloren in het gegil. Alyssa drukt haar vingers in haar oren.

Jacob Whitesides tijdens het optreden in FAME. 

Vier nummers lang wordt elk woord meegezongen en wordt elk gebaartje enthousiast ontvangen. ‘Dit is officieel de eerste show sinds het album uit is’, zegt Jacob. Gegil. Een opgestoken handje naar een meisje dat groot op haar telefoonschermpje heeft staan dat ze vandaag jarig is. Gegil. ‘Ik heb jullie gemist!’ Gegil.

Jacob Whitesides Lovesick

Tranen
Na een korte pauze komt Jacob terug voor de signeersessie. In het voorbijgaan geeft hij Alyssa en Julia snel een handje. De dames high-fiven dolgelukkig. Het eerste meisje dat haar album laat signeren, barst na een knuffel van Jacob direct in tranen uit.

Het zijn niet de laatste tranen van de avond. Stuk voor stuk komen de meiden hyperventilerend en diep onder de indruk van het podium af. ‘Ja, dit is een droom die uitkomt. Ik ben hier al sinds acht uur!’, zegt er eentje voordat een FAME-medewerker haar sommeert door te lopen.

Kus
De dapperste fan van de avond is Melvin (17). Hij is de eerste van een handvol aanwezige jongens die zijn album laat signeren. Na een knuffel drukt Melvin een snelle kus op de wang van Jacob. Even later staat hij nog na te trillen. ‘Kijk naar mijn benen, wat is dit?!’, roept hij. ‘Ik had al bedacht dat ik hem een kus wilde geven en Jacob vond het nog goed ook!’

Een intiem momentje tussen Jacob Whitesides en een fan tijdens de signeersessie. 

Vraag zijn aanhangers wat ze het leukste vinden aan Jacob en ze zeggen allemaal dat hij zo relaxt en vriendelijk is voor zijn fans. De zanger knuffelt, poseert, maakt korte praatjes en signeert zonder ook maar enige spanning te laten zien. Het zal ook niet de laatste keer zijn dat hij deze fans tegen zal komen. In februari treedt Jacob op in de Melkweg. ‘Wij hebben al kaarten gekocht’, zegt Alyssa. ‘Mét Meet&Greet!’, jubelt Julia. 

September 8, 2016

Meer lezen over Jacob Whitesides? Komende vrijdag lees je in de papieren 7Days een interview met de jonge zanger: 'Ik hoop dat het niet de laatste keer was dat de fans me van zó dichtbij konden zien.' 

Foto's: Johan Bertels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren