Suzy en de kwallen

Gouden Lijst voor Suzy en de Kwallen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat zijn de beste boeken voor jongeren tussen twaalf en vijftien jaar? Nou, in ieder geval Suzy en de Kwallen van Ali Benjamin. Het boek won vrijdag de Gouden Lijst in de categorie Vertaald.

Suzy en de kwallen is een ontroerend portret van een meisje met een groot verdriet. Suzy’s beste vriendin Franny is verdronken, terwijl ze al een tijdje niet meer met elkaar omgingen. Was het een ongeluk? Suzy heeft zoveel vragen dat ze besluit te stoppen met praten. Van binnen blijven de gedachten rondtollen. Er nestelt zich een plan in haar hoofd waarmee ze wil aantonen wat de oorzaak is van Franny’s dood: een zeldzame kwallensoort.

The New York Times

'Wat een geweldige verrassing', zucht de Amerikaanse Ali Benjamin vanuit Massachusetts. Suzy en de kwallen is haar fictiedebuut en rolde meteen de lijst van The New York Times-bestsellers binnen. Het werd onder meer in het Spaans, Portugees en Turks vertaald en wint nu in Nederland de Gouden Lijst.

Kwetsbaar en creepy

‘Toen ik begon met schrijven had ik geen echt plan. Het begon met een expositie over kwallen in het aquarium van Boston, waar ik enorm van onder de indruk was. Ik raakte erdoor gefascineerd en dacht: daar wil ik een boek over lezen. Dat bleek er niet te zijn. Toen dacht ik: ik schrijf het zelf.’ Op de vraagt wat kwallen zo interessant maakt antwoordt Benjamin: 'Ze zijn kwetsbaar en tegelijkertijd zo creepy. Kwetsbaarheid heeft vaak een gevaarlijke keerzijde, daarom is het een mooie metafoor. Ik wil jongeren laten zien hoe mooi en breekbaar de natuur is. Er is zoveel te doen om klimaatverandering. In de Verenigde Staten is een groep volwassenen die gewoon weigert te geloven dat het bestaat. Dat is toch ongelofelijk?'.

 

Kun jij niet wachten om de winnende boeken te lezen? Stuur dan een mailtje naar prijsvraag@sevendays.nl o.v.v. Gouden Lijst met daarin je naam, adresgegevens en leeftijd. We geven vijf boekenpakketten weg met daarin de twee winnende titels. 

Lees hier het artikel over de winnaar van de Gouden Lijst in de categorie Nederlands dat we eerder schreven. 

Het volledige interview met Ali Benjamin lees je in de 7Days krant die verscheen op vrijdag 21 april. Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren