Jeugdcriminaliteit

Halt-straf voor ruim 17.000 jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Jongeren die iets uithalen wat niet door de beugel kan en voor het eerst met de politie in aanraking komen, worden vaak doorverwezen naar Halt. Hun straf bestaat dan uit opdrachten waar ze ook wat van leren. Vorig jaar kregen 17.030 jongeren zo’n Halt-interventie.

Winkeldiefstal, vernieling, illegaal vuurwerk afsteken, openbare dronkenschap of spijbelen: voor dit soort misdragingen worden jongeren tussen 12 en 18 jaar meestal niet naar de gevangenis gestuurd, maar naar Halt. Een Halt-straf bestaat uit gesprekken, leeropdrachten, het aanbieden van excuses en het vergoeden van de schade.


Sexting

In 2016 kregen 17.030 jongeren een Halt-straf. Dat zijn er ruim vijfhonderd meer dan het jaar ervoor. Deze stijging is voor een deel te verklaren door het aantal jongeren dat betrokken was bij sexting en een Halt-straf kreeg.
 

Lees ook: 1 op de 15 jongeren deelt blootfoto’s op social media


In een opwelling

Wie een blootfilmpje van een leeftijdsgenoot rondstuurt, werd tot vorig jaar vaak gezien als verspreider van kinderporno. Maar jongeren sturen zo’n video meestal in een opwelling en denken niet na over de gevolgen, legt Halt-directeur Janet ten Hoope uit aan Trouw.


Inzicht in de gevolgen

Samen met Rutgers ontwikkelt Halt nu een interventie over veilig online seksueel gedrag. Ze hopen dat jongeren zo meer inzicht krijgen in de negatieve gevolgen van het doorsturen van iemands naaktbeelden en het niet nog een keer doen. Vanaf het najaar gaat een proef met deze methode van start.

Lees ook: De dag waarop ik gearresteerd werd

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren