Schooltips

Help, ik heb spreekangst!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Heb je slapeloze nachten als je een spreekbeurt moet houden? Krijg je al acute buikpijn en klotsende oksels bij het idee dat je iets voor de klas moet vertellen? Dan zou je wel eens last van spreekangst kunnen hebben. Maar…don’t worry, daar is iets aan te doen! Onderstaande punten zullen je al een beetje geruststellen.

- Het is niet erg om zenuwachtig te zijn voor je spreekbeurt. Waarschijnlijk ben je vooral zenuwachtig, omdat je het zo erg vindt dat je straks zenuwachtig voor de klas staat. Niet doen dus!

- Iedereen is (een beetje) zenuwachtig voor een spreekbeurt en weet dat het lastig is om daar te staan. Je klasgenoten hebben het beter met je voor dan je denkt.

- Denk om je ademhaling. Als je rustig en laag ademhaalt, word je vanzelf rustiger. Laag ademen betekent dat je buik op en neer gaat als je ademhaalt. Nog een voordeel: als je laag ademt, blijft je stem normaal en krijg je geen bibberend piepstemmetje.

- Misschien een open deur, maar angst zit in je hoofd. Je maakt jezelf zenuwachtig door steeds te denken. 'Ik klap dicht', 'Het wordt een grote mislukking'. Als je dit denkt, maak je jezelf bang. En als je bang bent, geven je hersenen een seintje naar spieren: 'gevaar op komst , zet je schrap!' Daardoor krimpt je maag ineen, ga je zweten en trillen. Probeer dus steeds te denken: 'Ik kan het wel.' 'Het gaat goed.' Moeilijk, maar het werkt wel!

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten