ongesteld menstruatie maandverband tampon

Help, mijn vriendin is ongesteld!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Moe. Buikpijn. Algehele misère. Uit het grootste menstruatie-onderzoek ooit blijkt dat ongesteld zijn allesbehalve een pretje is. Van de 42.000 ondervraagde vrouwen zegt een derde zelfs helemaal niet meer goed te kunnen functioneren. Maar erover praten? Dat doet minder dan de helft. Tijd voor wat meer begrip. Wij vroegen aan onze mannelijke lezers: wat wil jíj weten over menstruatie?

1. Anoniem (12): Wat gebeurt er in je lichaam als je ongesteld bent?

In de baarmoeder van een meisje of vrouw ligt, vanaf het moment dat ze vruchtbaar is, elke maand een eicel te wachten op een hartstochtelijke vrijpartij en een zaadcel die de oversteek maakt. Geen seks, geen zaad? Dan vertrekt de eicel na een paar dagen, onverrichter zake, weer richting uitgang. Inclusief wat bloed en slijm, dat zich als een zacht bedje rond haar had verzameld.

2. Luuk (13), Xander (15) en Jasper (12) willen weten: Waarom worden meisjes en vrouwen er altijd zo chagrijnig van?

Niet alle, maar wel veel ongestelde meiden krijgen buik- of rugpijn. Dat komt door samentrekkingen van de baarmoeder. Die zijn nodig om dat bloed eruit te werken. Au. Met dat bloed verliest een meisje ook ijzer, wat weer voor vermoeidheid zorgt. Wordt ze dáár niet knorrig van, dan misschien wel van de hormonen die alle kanten op vliegen. Oestrogeen - waar je je goed van gaat voelen - daalt vlak voor en tijdens de menstruatie tot een dieptepunt. Vrij ongezellig. Vraag je je af waarom je vriendin/zus vandaag de bezeten lijkt door de duivel, maar eerder nog poeslief was? Dat komt doordat dat oestrogeen tijdens de eisprong juist piekt.

3. Rowan (16): En hoe kan zo’n klein eitje zoveel bloed veroorzaken?

Gemiddeld verliest een vrouw twee tot drie eetlepels bloed per menstruatie, terwijl het soms veel meer lijkt. Gemiddeld duurt het bloeden vier tot vijf dagen, maar ook langer of korter kan. En na gemiddeld 28 dagen, maar ook dit varieert, begint het hele circus weer opnieuw.

Chris (14): Waarom willen vrouwen altijd chocola als ze ongesteld zijn?

Ook voor deze vraag moeten we bij onze vrienden op de hormoonafdeling zijn. Progesteron, het hormoon dat hongerig maakt, stijgt vlak voor en tijdens de menstruatie. Gun je zus of vriendin die zak chips of dat pak Oreo’s dus. Scheelt een hoop gedoe.

Hassen (13): Op welke leeftijd gebeurt het ongeveer?

Da's een lastige, want ook dat verschilt. Het is heel normaal om ergens tussen je tiende en zestiende ongesteld te worden. Het gemiddelde in Nederland ligt nu rond de dertien. Ooit, in 1830, was dat nog zeventien. Dat verschil kan te maken hebben met welvaart: een lijf heeft minstens 16% vet nodig en moet minimaal 45 kilo wegen om ongesteld te worden.

Anoniem (17): Wat kun je doen om je meisje te steunen als ze veel buikpijn en slechte zin heeft?

Accepteer dat ze niet zichzelf is. Als ze A zegt, kan het héél goed zijn dat ze B bedoelt. Wat extra liefde, aandacht, zeggen dat ze er su-per-mooi uitziet, samen New Girl kijken terwijl je liever wil gamen: het kán wat van de pijn verzachten, maar garanties heb je nooit. Bedenk dat ze zelf liever ook niet als draak door het leven gaat. En als je het echt niet meer weet, nog een laatste tip: cho-co-la.

Anderen lazen ook: Ongesteld zijn, daar is niks genants aan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren