Het grote Paarse-Vrijdag-woordenboek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De dag om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender, cisgender, pan, queer, in dubio of aseksueel bent. Eh, wat allemaal?

Wat is jouw seksuele voorkeur? Val jij op jongens, meisjes, of iets ertussenin? En in welk hokje plaats jij jezelf eigenlijk, als je al in hokjes wilt denken? Hieronder de meest voorkomende opties. Enne, wist je trouwens dat de helft van de Britse jongeren zichzelf niet als 100% hetero bestempelt?

Homo: iemand die op mensen van hetzelfde geslacht valt. Wordt vaak gebruikt als benaming voor mannen die op mannen vallen, maar het kan ook een verzamelnaam zijn voor alle niet-hetero's.

Lesbisch: benaming voor vrouwen die op vrouwen vallen.

Hetero: iemand die op het andere geslacht valt.

Bi(seksueel): iemand die zowel op hetzelfde geslacht als op het andere geslacht kan vallen.

LHBT: de verzamelnaam voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (en eigenlijk iedereen die niet hetero is). Een andere verzamelnaam is 'holebi'.

Transgender: iemand die als jongen of meisje geboren is, maar zich van binnen niet zo voelt. Een transseksueel kan 'in transitie', om gevoel en uiterlijk overeen te laten komen.

Deze bandjes werden vandaag massaal uitgedeeld op scholen. Foto: Sven Belonje

Cisgender: iemand die als jongen of meisje geboren is, en zich ook zo van binnen voelt (het tegenovergestelde van transgender).

Travestie: een vorm van transseksualiteit, waarbij iemand zich af en toe kleedt als de andere sekse.

Queer: iemand die zich geen 'homo' of 'hetero' wil noemen en liever niet in hokjes denkt. Seksuele geaardheid of geslacht spelen geen rol.

Panseksueel: iemand die niet verliefd wordt op een jongen of een meisje, maar op mensen, ongeacht geslacht of seksuele voorkeur.

In dubio: iemand die (nog) niet weet op wie of wat hij of zij valt.

Aseksueel: iemand die geen gevoelens heeft op het gebied van seksualiteit, maar wel verliefd kan worden.

Interseksueel: iemand die bij de geboorte zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. Dat kan zowel lichamelijk als mentaal zijn.

In de papieren 7Days van deze week lees je een interview met drie jongeren die vertellen over hun ervaringen met Paarse Vrijdag. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren